Κείμενο Κάτια Σωτηρίου.
Το βράδυ της Τρίτης 7/6 δόθηκαν τα Queer Theatre Awards V (με το V να αναφέρεται στο Visibility) στο Θέατρο Κνωσός, συνεχίζοντας για 5η χρονιά την αποστολή τους για αύξηση της ορατότητας των LGBTQI θεματικών στο θέατρο. Τα βραβεία είναι ένα από τα σημαντικά τμήματα των εκδηλώσεων του Athens Pride Week.
Τη βραδιά παρουσίασαν οι Μίνωας Θεοχάρης και Δημήτρης Μακαλιάς, ένα από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά ζευγάρια της χρονιάς στην επιτυχημένη παράσταση «Smiley»., σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού.
Το παρόν στο κατάμεστο θέατρο Κνωσός, έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου και της show biz, όπως οι Άγγελος Παπαδημητρίου, Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Ορέστης Τρίκας, Γωγώ Μπρέμπου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Σαρακατσάνης , Φώτης Σεργουλόπουλος, Μαριλού Φραγκιαδάκη, Μαριέλλα Σαββίδου, Αντώνης Μποσκοϊτης, Δημήτρης Καρατζιάς. Γρηγόρης Βαλιανάτος.
Καλύτερη παράσταση της χρονιάς ανακηρύχθηκε η παράσταση “Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες” του Ρόμπερτ Μούζιλ, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Πόρτα, ενώ η σκηνοθέτης παρέλαβε και το βραβείο Σκηνοθεσίας για την παράσταση αυτή.
Το βραβείο ερμηνείας σε Γυναικείο Ρόλο δόθηκε στην Εβελίνα Παπούλια για το ρόλο της στο Victor Victoria που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Πάνθεον. Το βραβείο παρουσίασε η περσινή νικήτρια της κατηγορίας, Παρθενόπη Μπουζούρη, η οποία θύμισε στο κοινό συγκινημένη την απώλεια του Μηνά Χατζησάββα, που ήταν παρών στην περσινή απονομή, αλλά και τον Κώστα Φαλελάκη που είχε βραβευθεί με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας το 2015.
Το βραβείο ερμηνείας σε ανδρικό ρόλο δόθηκε στον Ανδρέα Κοντόπουλο για την παράσταση « Ο Μαδαφάκας με το καπέλο», που παρουσιάστηκε στο Skrow Theater.
Σημαντική στιγμή της βραδιάς η βράβευση της Εύας Κουμαριανού με το Τιμητικό Βραβείο Ερμηνείας, που πρωταγωνίστησε φέτος σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις της χρονιάς, το «Με λένε Εύα», σε σκηνοθεσία Αντώνη Μποσκοϊτη. Η Εύα Κουμαριανού αφιέρωσε αφιέρωσε το βραβείο της στο γιο του Χάρη Κλυν, σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη, που έφυγε την ίδια μέρα σε ηλικία μόλις 49 ετών
Το βραβείο της παρέδωσε ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ενώ η παράσταση κέρδισε και το βραβείο Μουσικής Τραγουδιού, για τη μουσική που έγραψε η Λένα Πλάτωνος, και το τραγούδι που ερμήνευσε η Τάνια Τσανακλίδου. Η Λένα Πλάτωνος ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή μέσω βίντεο, ενώ αναγνώστηκε και το μήνυμα της Τάνιας Τσανακλίδου.
Οι παρουσιαστές της βραδιάς Μίνως Θεοχάρης και Δημήτρης Μακαλιάς, με άνεση και χιούμορ παρουσίασαν τα βραβεία και τους καλεσμένους τους, συνομίλησαν με το κοινό, και ανέδειξαν το σκοπό των βραβείων, δίνοντας ραντεβού του χρόνου για τα 6α Queer Awards:
«Σκοπός των βραβείων δεν είναι να θέσουν διαχωριστικές γραμμές, αλλά να αναδείξουν τις προσπάθειες για την περήφανη παρουσία και προβολή queer χαρακτήρων και θεματικών σε παραστάσεις, στον απόηχο μιας πρόσφατης δύσκολης χρονικής περιόδου όπου αυτές γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων μίσους, λογοκρισίας και περιθωριοποίησης».
Αναλυτικά οι βραβεύσεις των Queer Theatre Awards V:
Παράσταση της Χρονιάς
“Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες” του Ρόμπερτ Μούζιλ, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. (Θέατρο Πόρτα)
Ερμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο
Εβελίνα Παπούλια – Victor Victoria (Θέατρο Πάνθεον)
Ερμηνεία σε Ανδρικό Ρόλο
Ανδρέας Κοντόπουλος – Ο Μαδαφάκας με το καπέλο (Skrow Theater)
Τιμητικό Βραβείο Ερμηνείας – Trans Ορατότητα
Εύα Κουμαριανού – Τη λένε Εύα (Θέατρο Αλκμήνη)
Gender Fuck Αισθητική
“Καρφίτσες στα γόνατα” της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου (Από Μηχανής Θέατρο)
Θεατρικό Έργο
“Μηχανικοί καταρράκτες” της Σώτης Τριανταφύλλου, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη. (Vault Theatre)
Σκηνοθεσία
“Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες” του Ρόμπερτ Μούζιλ, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. (Θέατρο Πόρτα)
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία
Περικλής Πραβήτας, Δήμητρα Λιάκουρα, για την παράσταση “Περί φύσεως” του Μιχάλη Βιρβιδάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και Ηλέκτρας Ελληνικιώτη. (Bios)
Πρωτότυπη Μουσική–Τραγούδι
“Τη λένε Εύα” (Μουσική: Στέφανος Χυτήρης, πρωτοτυπο τραγούδι: ερμηνεία Τάνια Τσανακλίδου, μουσική Λένα Πλάτωνος, στίχοι Ελένη Φωτάκη)
Βραβείο Κοινού Περιοδικού Antivirus
“Οικογενειακά μπουκώματα: η συγκατοίκηση της συμφοράς”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Βαλεντίνου Τσίλογλου (L.A. Theater)
Τιμητικό Βραβείο Athens Pride
Περήφανη Παράσταση της Χρονιάς
“Smiley” του Γκιγιόμ Κλούα, σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση. (Θέατρο Άβατον)