fbpx

Χρυσή Σφαίρα για το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου με τη ματιά στραμμένη στα Όσκαρ

Η ταινία «Poor Things» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου έχει επιτύχει σημαντική αναγνώριση, καθώς αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία καλύτερου μιούζικαλ ή κωμωδίας στα 81α Βραβεία Χρυσής Σφαίρας, με την πρωταγωνίστρια Έμα Στόουν να λαμβάνει και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού. Καθώς οι πολυαναμενόμενες υποψηφιότητες για τα Όσκαρ πλησιάζουν σε δεκαπέντε ημέρες (23/1), κανείς δεν μπορεί παρά να σκεφτεί την πιθανότητα επιτυχίας του Γιώργου Λάνθιμου στα Όσκαρ.

Οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου είθισται να διχάζουν. Σε άλλους αρέσουν και σε άλλους δεν αρέσουν. Κάποιοι τις αποθεώνουν και κάποιοι τις παρακολουθούν με απορία. Υπάρχουν αυτοί που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των θεατών του ήδη από την εποχή του φιλμ «Κινέτα» και εκείνοι που μυήθηκαν στον κινηματογραφικό κόσμο του μετά τη διεθνή απήχηση του «Αστακού» (Lobster), του «Θανάτου του Ιερού Ελαφιού» (The Killing of the Sacred Deer), μα κυρίως μετά την οσκαρική επιτυχία της «Ευνοούμενης» (The Favourite), που χάρισε στην Ολίβια Κόλμαν και το πρώτο Οσκαρ ερμηνείας της καριέρας της. Τι γίνεται όμως φέτος με τα Όσκαρ;

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Χρυσές Σφαίρες και τα Όσκαρ διέπονται από διακριτές ομάδες ψηφοφόρων. Το πρώτο καθορίζεται από μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ενώ στο δεύτερο συμμετέχουν χιλιάδες επαγγελματίες του κινηματογράφου από διάφορους τομείς. Κατά συνέπεια, οι Χρυσές Σφαίρες μπορεί να μην είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για προβλέψεις, αλλά προσφέρουν πληροφορίες για τις επικρατούσες τάσεις και τον αντίκτυπο που έχουν ορισμένες ταινίες στο κοινό. Για παράδειγμα, το «Oppenheimer» του Christopher Nolan έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος σε μεγάλες κατηγορίες, έχοντας εξασφαλίσει πέντε βραβεία Χρυσής Σφαίρας, υποδηλώνοντας την πιθανή κυριαρχία του στα επερχόμενα Όσκαρ.

Χρυσές Σφαίρες: Στο Poor Things του Γ. Λάνθιμου το μεγάλο βραβείο στην  κατηγορία «Κωμωδία/Μιούζικαλ»

Το «Oppenheimer» είναι μια ταινία που πληροί όλες τις απαιτήσεις ενός μεγάλου χολιγουντιανού θεάματος (βιογραφία, χαρακτήρες, συναρπαστική ιστορία κ.λπ.) και δυστυχώς για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν έχει κερδίσει ποτέ Όσκαρ.  Ο αξιόλογος Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει λάβει πέντε προηγούμενες υποψηφιότητες για το βραβείο, αν και έχει προταθεί μόνο μία φορά για τη σκηνοθεσία του «Dunkirk» το 2017 και δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη μια νίκη. Αντίθετα, υπάρχει η πρόσθετη σημασία του Λάνθιμου ως Έλληνα σκηνοθέτη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακινήσει τους ψηφοφόρους να τον επιλέξουν για πρώτη φορά νικητή. Επιπλέον, η προηγούμενη νίκη της Emma Stone στην κατηγορία Καλύτερης Ηθοποιού μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόφαση υπέρ του “Poor things”.

Κατά τα άλλα, η χτεσινή βραδιά στις 81ες Χρυσές Σφαίρες σημαδεύτηκε από την επικράτηση του «Οπενχάιμερ» που κέρδισε πέντε μεγάλα βραβεία (Καλύτερης Ταινίας σε Δράμα, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα και Μουσικής), τον υποβιβασμό της «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ που περιορίστηκε στο νεοσύστατο βραβείο της επιτυχίας στο box office και στο καλύτερο τραγούδι («What Was I Made For?») και φυσικά τα δύο βραβεία του «Poor Things» (Καλύτερη Ταινία σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ και Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ).

Επίσης βραβεία κέρδισαν και η «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ (σεναρίου και διεθνούς ταινίας) και τα «Παιδιά του Χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν (Α’ Ανδρικό Ρόλο σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για τον Πολ Τζιαμάτι). Οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε αρκέστηκαν στη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα για την Λίλι Γκλάντστοουν.

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr