fbpx

Είδαμε το Spa-σε Κατάρα – Κριτική της Παράστασης

Μετά τις επιτυχίες των έργων «Ονόριοτα ανομήματα ενός εγκληματία», «Φροσύνη» και «Πασού», το σκηνοθετικό δίδυμο των Λάζαρου Βαρτάνη και Στέφανου Παπατρέχα παρουσιάζει την κωμωδία Spa-σε Κατάρα  στο θέατρο Άνεσις. 

    • Κείμενο Κάτια Σωτηρίου
    • Φωτογραφίες Ελπίδα Μουμουλίδου
    • Ημερομηνία Δημοσίευσης 23/2/2024

spa se katara moumoulidou

Το έργο

Πέντε πρόσωπα με διαφορετικές ζωές και στόχους, συναντιούνται στο Isaris Spa, ένα πολυτελές κέντρο ευεξίας, με σκοπό την «αποτοξίνωση από όσα μας εμποδίζουν από την ευτυχία». Όμως, όταν ξεσπά μια ινδιάνικη κατάρα εγκλωβίζοντας τους ήρωες στο Spa για άγνωστο χρονικό διάστημα, η φαινομενική τους ισορροπία ταράζεται. Μέσα από ανατροπές και παρεξηγήσεις, ανάμεσα σε μάσκες ομορφιάς, ασκήσεις ψυχικής ενδυνάμωσης, ανάμεσα σε Zumba και σε κλύσματα, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο καθαρό το τι ορίζει ο καθένας ως «ευτυχία».

Η παράσταση

Ο τίτλος Spa σε κατάρα προδιαθέτει για τη σατιρική διάθεση που διαπερνά το έργο. Ο λογο-παιγνιώδης τίτλος πυροδοτεί τη σκέψη, προκαλεί το ενδιαφέρον και εντυπώνεται, αφού κρύβει ένα παιχνίδι ανατροπών και αμφισημίας – στοιχεία που διαποτίζουν – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις περισσότερες σκηνές του έργου αλλά και την έμπνευση της ιστορίας. Το Spa σε κατάρα έχει συγγένειες με τη μαύρη κωμωδία ή καλύτερα το μαύρο χιούμορ, όπου μοναχικοί χαρακτήρες σ’ έναν πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο παίζουν τους ρόλους τους σ’ αυτό που ο Ευγένιος Ιονέσκο αποκάλεσε “τραγική φάρσα”, αποτυπώνοντας γεγονότα που είναι ταυτόχρονα κωμικά, τρομακτικά και παράλογα. Η ηθική και συναισθηματική ανωριμότητα τούς εμποδίζει να καταλάβουν τον εαυτό τους.

spa se katara moumoulidou

Ο Στέφανος Παπατρέχας εύστοχα σαρκαστικός και ειρωνικός στο κείμενο του, επιχειρεί μια ψυχαναλυτική κατάδυση στα άδυτα των ανθρώπινων σχέσεων, της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς που ορίζει η ανάγκη της επιτυχίας, του έρωτα μα και των εμμονών που αφορούν την καθημερινότητα διαφορετικών – αλλά τόσο ίδιων ανθρώπων. Οι ήρωες είναι άνθρωποι που κινούνται γύρω μας και τα περιστατικά της ζωής τους αντανακλούν τη σύγχρονη πραγματικότητα κι όλα γίνονται μια ιστορία άμεσα κοινωνική και ψυχογραφική. Το νήμα που συνέχει αλλά και κινεί με τη δέουσα επιμέλεια τις σκηνές είναι σωστά επιλεγμένο και ευδιάκριτο. Πρόκειται για την αδήριτη, σκοτεινή ανάγκη που υπαγορεύει ήθη, σκοπούς, στόχους και τις ενστικτώδεις αντιδράσεις των ηρώων, οι οποίοι μέσα στην προσπάθεια τους να είναι αρεστοί, και να «αποδείξουν» την ευτυχία τους, ενταγμένοι σε ένα πλαίσιο αποδεκτό από τους άλλους, χάνουν ένα μέρος της προσωπικότητας τους, ή υποκρίνονται συνεχώς. Οι διαφορετικές φιλοσοφίες των ηρώων για τη ζωή βρίσκονται σε σύγκρουση μα καθώς ο χρόνος της παράστασης περνά, καταδεικνύεται πως τίποτα δεν είναι στερεότυπο, όλοι έχουν τις θετικές και αρνητικές πλευρές τους και ακόμα και επιλογές που εκ πρώτης είναι απορριπτέες για τους ήρωες, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, για να πάψει να είναι η ίδια η ζωή πάντα σε στάση αναμονής.

Ένα από τα θετικότερα στοιχεία της δραματουργικής δράσης του Στέφανου Παπατρέχα μέχρι τώρα είναι ότι πειραματίζεται, δοκιμάζει, εξελίσσεται, αλλάζει. Ο Στέφανος Παπατρέχας για ακόμα μια φορά καταφέρνει να μας ξαφνιάσει δημιουργικά, αφού το Spa σε κατάρα είναι μια καλοδουλεμένη και ευφάνταστη κωμωδία που κερδίζει τις εντυπώσεις από τις πρώτες στιγμές και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Το κείμενο ουσιαστικά κριτικάρει το ανελέητο κυνήγι της ευτυχίας που κάνει τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους και μόνους, μέσα από μια ευφυή δραματουργία, με δηκτικότητα ειρωνικών παρατηρήσεών, έντονων και κομψών μομφών , με σαρδόνιο χιούμορ και παιχνιδιάρικη, γλυκόπικρη εξέλιξη. Και αυτή η οργιώδης δραματουργία είναι χαρακτηριστικό και της σκηνοθεσίας, αφού οι δυο σκηνοθέτες Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας, αφέθηκαν στην καλπάζουσα πλοκή και ανέδειξαν την κωμικά οργιαστική υπερβολή της ιστορίας.

Οι ερμηνείες ήταν επίσης αντίστοιχα πλήρεις και εύστοχες.

Η Σύνθια Μπατσή, μια από τις καλύτερες ηθοποιούς που έχουμε στο θέατρο αυτή τη στιγμή, υπηρετεί πολλαπλούς ρόλους με σκηνική χάρη, πολύ χιούμορ, κωμική εκφραστική κίνηση αλλά και μια αδιόρατη μελαγχολία που χαρακτηρίζει την κεντρική ηρωίδα της, την ιδιοκτήτρια του Spa. Είναι χάρμα ιδέσθαι.

Ο πολυτάλαντος Στέφανος Παπατρέχας, στο ρόλο της Drag Queen Σολ, εντυπωσιάζει τόσο με την κωμικά πληθωρική ερμηνεία του, την κινησιολογική του ευλυγισία, όσο και με την εξαιρετική φωνή του: το τραγούδι του ως Σολ είναι μια από τις πιο τρυφερές και ζεστές στιγμές της παράστασης.

spa se katara moumoulidou

Ο Λάζαρος Βαρτάνης είναι ένας ηθοποιός με ιδιαίτερο μέτρο και εκφραστική ικανότητα, και σε αυτήν την παράσταση αποδεικνύει τη λεπτή αλλά πηγαία κωμική φλέβα του, ερμηνεύοντας τον «σκοτεινό» Χάρη με παιγνιώδη πονηριά. Έξοχος όπως πάντα.

Ο Κωνσταντίνος Ελματζίογλου επιστρατεύει αποτελεσματικά τις κινησιολογικές του δυνατότητες, το χιούμορ και την ερμηνευτική απλότητα που απαιτεί ο ρόλος του, και φέρνει στη σκηνή τον Μελέτη, έναν απόλυτα αναγνωρίσιμο σύγχρονο άντρα, που καταπιέζει την όποια ευαισθησία του προς χάρη της πατριαρχικής επιταγής.

Η Κωνσταντίνα Κλαψινού με την φινέτσα της ερμήνευσε την νεαρή Κατερίνα με χιούμορ και νεανική ανυπομονησία. Μια πολύ φρέσκια και ευχάριστη ερμηνεία και παρουσία.

Εχοντας μια θεατρικά ρέουσα, εύηχη και με αίσθηση του κωμικού δραματουργία, την πολύ όμορφη μουσική της Σίσσυ Βλαχογιάννη, τα καλαίσθητα σκηνικά και κουστούμια της Έλλης Εμπεδοκλή, και την πολύτιμη συμβολή της Εμμανουέλα Βεϊνόγλου στην κινησιολογία, οι Παπατρέχας και Βαρτάνης έστησαν μια ευφρόσυνη, γελαστική παράσταση, που υπηρετεί το έργο, όχι μόνο στα κωμικά επιφαινόμενά του, αλλά και στα βαθύτερα υποστρώματά του.

Καθώς ζούμε σε μια εποχή υποκατάστατων, όπου η αυθεντικότητα είναι προς διερεύνηση, παραστάσεις με σύγχρονο λόγο, που φέρνουν τις ανθρώπινες σχέσεις στο προσκήνιο με άμεσο τρόπο, έχουν σήμερα κάτι να πουν. Και για αυτόν το λόγο τα έργα των Παπατρέχα – Βαρτάνη τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε να είναι, και είναι, σημαντικά για την σύγχρονη θεατρική σκηνή. Το Spa-σε κατάρα είναι μια κωμωδία που αξίζει να δεί κανείς, όχι μόνο γιατί θα περάσει όμορφα, αλλά γιατί είναι μια παράσταση, που αναδεικνύει το εύστοχο κοινωνιολογικό και ανθρωπολογικό σχόλιο του νέου αυτού έργου. Όλοι κάπου θα αναγνωρίσουν κάτι από τον εαυτό τους.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνικά l Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή

Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Χορογραφίες l Επιμέλεια κίνησης: Εμμανουέλα Βεϊνόγλου

Trailer l Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Μακρίδου

Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Ασημίνα Κουτσογιάννη

Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Κόκκινος

Κατασκευή σκηνικών: Λάζαρος Βαρτάνης – Έλλη Εμπεδοκλή

Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη – Νώντας Δουζίνας

Παραγωγή: ONORIO ΑΜΚΕ

Για τα ένθετα κινηματογραφικά:

Σκηνοθεσία l Μοντάζ: Λιλή Νταλανίκα

 

Ερμηνεύουν:

Λάζαρος Βαρτάνης

Κωνσταντίνος Ελματζίογλου

Κωνσταντίνα Κλαψινού

Σύνθια Μπατσή

Στέφανος Παπατρέχας

 

 

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr