Η «Χορευτική Πανούκλα» του Κωνσταντίνου Μάρκελλου που μας συστήθηκε στο τέλος της άνοιξης στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, σκηνή Ωμέγα, ολοκληρώνει την παρουσίαση της στη νέα θεατρική της στέγη, το Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι στις 27 Νοεμβρίου.
- Κείμενο Κατια Σωτηρίου
- Φωτογραφίες για το Mytheatro Ελπίδα Μουμουλίδου
Τα γεγονότα
Το καλοκαίρι του 1518, στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου, μια γυναίκα βγήκε στο δρόμο και άρχισε να χορεύει ασταμάτητα, για μέρες. Μέσα σε μια εβδομάδα, δεκάδες άλλοι είχαν υποκύψει στον ίδιο σωματικό καταναγκασμό, χωρίς να μπορεί κανείς να βρει τη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου. Μέσα σε ένα μήνα, μερικές εκατοντάδες που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την ακαταμάχητη επιθυμία να χορέψουν, χόρεψαν μέχρι θανάτου.
Η «χορευτική πανούκλα» του Στρασβούργου είναι από μόνη της ένα εξαιρετικά διφορούμενο και μυστηριώδες γεγονός. Όσον αφορά το παράξενο και την κατανόηση των άκρων που μπορεί να μας οδηγήσει ο εγκέφαλος, είναι ένα από τα πιο περίεργα ιστορικά γεγονότα. Τα στοιχεία για τη μετάδοση, η οποία σάρωσε το Στρασβούργο εκείνο τον Ιούλιο, είναι δυσνόητα. Τα χρονικά υποδηλώνουν ότι «πολλοί άνθρωποι πέθαναν», και μια αναφορά αναφέρει ότι οι θάνατοι ήταν τουλάχιστον 15 την ημέρα. Οι πιο λεπτομερείς αναφορές προέρχονται από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, καθώς οι πρεσβύτεροι της πόλης προσπάθησαν να συγκρατήσουν τον χορό. Στην αρχή συμβουλεύτηκαν γιατρούς που πρότειναν ότι η καλύτερη πορεία δράσης ήταν να αφήσουν τους πάσχοντες να απαλλαγούν από το «υπερθερμασμένο αίμα» τους, χορεύοντας περισσότερο.
Έτσι έχτισαν μια σκηνή στην αγορά και παρείχαν μουσικούς για να παροτρύνουν τους χορευτές. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν «οι ξέφρενες κινήσεις των χορευτών δημιούργησαν την εντύπωση ανθρώπων που προσπαθούσαν να κρατήσουν τα πόδια και τα πόδια τους από το να καούν, σαν να ήταν τοποθετημένοι πάνω από μια φωτιά».
Η παράσταση
Η εξαιρετική ιστορία που αφηγείται αυτή η παράσταση αποτελεί μια πολυπρισματική σπουδή στο πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι όταν οδηγούνται πέρα από τα όρια της αντοχής. Μέσα σε αυτήν τη παραζάλη οι ήρωες της ιστορίας του Μάρκελλου έχουν ο καθένας τους διαφορετικές αντιδράσεις απέναντι στην νέα ασθένεια, την απομόνωση και τον φόβο για τον θάνατο.
Περισσότερο από όλα η παράσταση που ευφυώς έχει στήσει ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος αποτελεί μια εξερεύνηση στις πιο παράξενες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού και στα άκρα στα οποία μπορεί να μας οδηγήσει ο φόβος, η εκμετάλλευση του από πάσας φύσεως αρχή, και φυσικά ένας σχολιασμός στη φθαρτότητα και το εφήμερο της ζωής. Η παράσταση μας θέτει αντιμέτωπους με το θέμα του παράλογου της ζωής, τη θνητότητα, την ασθένεια, την εξουσία και την πείνα. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει γεγονότα που τον ξεπερνούν, και που βαδίζει ανάμεσα τους σαν υπνωτισμένος., ωστόσο δεν σταματά να ελπίζει.
Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος οικοδομεί μια θεατρική συνθήκη με νεύρο, φαντασία και πολυφωνική δράση, πάνω σε ένα νευραλγικό θέμα που τελικά ξεπερνά κάθε συμβατικό χρόνο ή χώρο. Στην παράσταση του Σύγχρονου Θεάτρου η ερμηνευτική ομάδα που αποτελείται από τους Ελένη Στεργίου, Γιάννη Μαστρογιάννη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Πάνο Ζουρνατζίδη, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Λευτέρη Βενιάδη, Βασίλη Ντοροβάτα, Κωνσταντίνο Μάρκελλο δημιουργεί μια θεατρική περιπέτεια – σχολιασμό για την ατομική ελευθερία και δικαίωση, σε ένα κόσμο όπου η εξουσία του δυνατού προσπαθεί να οικειοποιηθεί κάθε ανθρώπινη ανάγκη,και κατακρεουργεί τον αδύναμο.
Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Σύμβουλος στη Δραματουργία: Ελένη Στεργίου
Πρωτότυπες Συνθέσεις: Λευτέρης Βενιάδης
Χορογραφίες-Επιμέλεια Κίνησης: Ηρώ Κόντη
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίβιαν Κραββαρίτη
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Σοφία Μπαμπανιώτη
Βίντεο-Trailer: Κώστας Στάμου (Artlabor Productions)
Ηχοληψία: Μανώλης Ανδρεάδης
Γραφιστικά-Αφίσα-Banner: Χάρη Καρακουλίδου
Μακιγιάζ: Olga Falei
Παραγωγή: Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna & Το Διάσημο Μικρούλι Τσίρκο – Εταιρεία Θεαμάτων
Παίζουν
Ελένη Στεργίου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πάνος Ζουρνατζίδης, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Λευτέρης Βενιάδης, Βασίλης Ντοροβάτας, Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Διαβάστε εδώ την κριτική μας για την παράσταση που παρουσιάστηκε στη Σκηνή Ωμέγα