Η ταινία «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο και το «1917», το ιστορικό δράμα του Σαμ Μέντες, είναι οι μεγάλοι νικητές της 77ης τελετής των Χρυσών Σφαιρών, οι οποίες ανοίγουν παραδοσιακά την κούρσα για τα κινηματογραφικά βραβεία στις ΗΠΑ.
Το «1917» του Σαμ Μέντες κέρδισε με διαφορά την μάχη των εντυπώσεων στην φετινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών με την νίκη του στις κατηγορίες της Καλύτερης Δραματικής ταινία και Σκηνοθεσίας. Το «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» μπορεί να κέρδισε τρεις, αυτές της Καλύτερης Ταινίας, Κωμωδία ή Μιούζικαλ, σεναρίου και Β Ανδρικού ρόλου για τον Μπραντ Πιτ, αλλά ή ήττα του Κουέντιν Ταραντίνο στη Κατηγορία του καλύτερου σκηνοθέτη, σηματοδοτεί μάλλον κάτι.
«Είναι μεγάλη έκπληξη», σχολίασε ο Μέντες, ο οποίος δεν πίστευε ότι θα κερδίσει στην κατηγορία αυτή, στην οποία αντίπαλός του ήταν ο Μάρτιν Σκορτσέζε με τον «Ιρλανδό».
«Θέλω απλώς να πω ότι δεν υπάρχει κανένας σκηνοθέτης σε αυτή την αίθουσα, ούτε στον κόσμο που δεν βρίσκεται στη σκιά του Μάρτιν Σκορτσέζε», πρόσθεσε υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Το «Joker» του Τοντ Φίλιπς κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες, την άχαστη του Α Ανδρικού για τον Χοακίν Φίνιξ και της καλύτερης μουσικής για την Χίλντουρ Γκούντναντότιρ, ενώ το «Judy» του Ρούπερτ Γκούλντ έφερε τη Σφαίρα Α Γυναικέιου ρόλου στην Ρενέ Ζελβέγκερ.
Στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ, τα βραβεία ερμηνείας κέρδισαν ο Τάρον Εγκερτον για το «Rocketman» και η Ακουαφίνα για το «The Farewell»
Η «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπόμπακ, η ταινία που συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες φέτος περιορίστηκε σε ένα μόνο βραβείο, αυτό του Β Γυναικείου Ρόλου για την υπέροχη Λόρα Ντερν, ενώ o «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε έφυγε με άδεια χέρια από την απονομή.
Στην πραγματικότητα εκτός από την νίκη της Λόρα Ντέρν, το μόνο άλλο βραβείο που κέρδισε μια παραγωγή του Netflix ήταν αυτό της Ολίβια Κόλμαν για το «The Crown», ακόμη κι αν η πλατφόρμα είχε συνολικά 34 συνολικά υποψηφιότητες στις κινηματογραφικές και τις τηλεοπτικές κατηγορίες. Καθόλου καλά θα έλεγε κανείς, αν κι αυτό δεν είμαστε σίγουροι αν πρέπει να μεταφραστεί ως κάποιο μήνυμα για το Netflix, αφού στην ουσία οι ψηφοφόροι των Χρυσών Σφαιρών δεν έχουν παρά ελάχιστη σχέση με την αμερικανική βιομηχανία κι αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι η προσέλευση των σταρ στην απονομή τους που θα κάνει το σόου τους πολύ πιο ελκυστικό και θα μεγιστοποιήσει τα έσοδά τους από τα τηλεοπτικά του δικαιώματα.
Καλύτερη κωμική σειρά αναδείχθηκε η βρετανική «Fleabag», με τη δημιουργό της Φίμπι Γουόλερ- Μπριτζ να τιμάται και για την ερμηνεία της.
Η Έλεν Ντε Τζένερις έλαβε το τιμητικό βραβείο «Carol Burnett» ενώ τιμήθηκε για την εξιοθαύμαστη καριέρα του και ο Τομ Χανκς με το βραβείο «Cecil B. DeMille».
Η λίστα με τους νικητές:
Κινηματογράφος
– ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΔΡΑΜΑ: 1971, του Σαμ Μέντες
– Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ – ΔΡΑΜΑ: Χοακίν Φίνιξ, Joker
– Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ – ΔΡΑΜΑ: Ρενέ Ζελβέγκερ, Judy
– ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ: Κάποτε στο Χόλιγουντ του Κουέντιν Ταραντίνο
– Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ – ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ: Τάρον Εγκερτον, Rocketman
– Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ – ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ: Ακουαφίνα, The Farewell
– Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ: Μπραντ Πιτ, Κάποτε στο Χόλιγουντ
– Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ: Λόρα Ντερν, Ιστορία Γάμου
– ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σαμ Μέντες, 1917
– ΣΕΝΑΡΙΟ: Κουέντιν Ταραντίνο, Κάποτε στο Χόλιγουντ
– ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ – ANIMATION: Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ, του Κρις Μπάτλερ
– ΜΟΥΣΙΚΗ: Χίλντουρ Γκούντναντότιρ, Joker
– ΤΡΑΓΟΥΔΙ: I’m Gonna Love Me Again, Ελτον Τζον και Μπέρνι Τάουπιν από το Rocketman
– ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ: Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν-χο
Τηλεόραση
– ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ – ΔΡΑΜΑ: Succession
– Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ – ΔΡΑΜΑ: Ολίβια Κόλμαν, The Crown
– A’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ – ΔΡΑΜΑ: Μπράιαν Κοξ, Succession
– ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ – ΚΩΜΩΔΙΑ: Fleabag
– Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ – ΚΩΜΩΔΙΑ: Φίμπι Γουόλερ- Μπριτζ, Fleabag
– Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ – ΚΩΜΩΔΙΑ: Ράμι Γιουσέφ, Ramy
– KΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ: Chernobyl
Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ: Ράσελ Κρόου, The Loudest Voice
– Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ: Μισέλ Γουίλιαμς, Fosse/Verdon
– Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ: Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Chernobyl
– Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ: Πατρίσια Αρκέτ, The Act