fbpx

Δραματοποίηση κειμένου – Θέλεις να γράψεις θεατρικό έργο?

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Θέλεις να γράψεις θεατρικό έργο?

Δραματοποίηση είναι η μετατροπή ενός διηγηματικού κειμένου σε θεατρικό. Με τη δραματοποίηση δίνεις στο κείμενο τα χαρακτηριστικά του θεατρικού έργου. Απομονώνεις τα πρόσωπα της ιστορίας, παρατηρείς τη σχέση τους και οργανώνεις τις κινήσεις τους.

Το κείμενό σου πρέπει να έχει μια αρχή, να εξελίσσεται ανεμπόδιστα και να καταλήγει σε ένα κοινωνικό μήνυμα, μια άποψη για τη ζωή, για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Πλάθεις τους χαρακτήρες των προσώπων ενώ τους φαντάζεσαι να συζητούν, να διαφωνούν, να συμφωνούν και γράφεις το διάλογο. Ο διάλογος έχει μια μορφή συνέχειας. Κάθε ατάκα προκύπτει από την προηγούμενη και προετοιμάζει την επόμενη. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και τα γεγονότα περιγράφονται με το διάλογο.

Αυτοσχεδίασε, παίξε, πρόφερε τα λόγια του διαλόγου σου και θα αρχίσεις να σχηματίζεις άποψη για τον ήρωα που υποδύεσαι. Θα μπορούσες και να τα μαγνητοφωνήσεις έτσι όπως θα τα πεις αυθόρμητα και αδούλευτα. Μετά θα μπορείς πιο εύκολα να τα επεξεργαστείς και να τα συμπληρώσεις.

Ανάλογα με το κείμενο και για ότι δεν μπορεί να παρασταθεί, μπορεί να χρειαστεί κάποια μέρη του να τα καλύψεις με αφηγητή.

Αν θέλεις να γράψεις θεατρικό έργο, με τη δραματοποίηση κειμένου έχεις κάνει την αρχή. Άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου να συνθέσει και θα δημιουργήσεις.

Πλάσε δικούς σου ήρωες, πάνω σε μία δική σου ιδέα. Μια ιδέα που μπορεί να προκύψει από δικά σου βιώματα ή από το περιβάλλον σου.

Για να μπορέσεις να την αναπτύξεις δούλεψέ τη συνεχώς στο μυαλό σου.

Η δημιουργία του ήρωα γεννά τη δραματική πράξη που αποκαλύπτει μια ιστορία.

Έχεις μια ιδέα και φτιάχνεις απ’ αυτή τον ήρωα ή πλάθεις έναν ήρωα και αφήνεις το μύθο να φανερωθεί απ’ αυτόν.

Η έρευνα και η παρατήρηση είναι βασικό στοιχείο της συγγραφής ενός θεατρικού έργου.

Η έρευνα σου δίνει ιδέες, σε φέρνει κοντά στους ανθρώπους και στις καταστάσεις.

Οι ήρωές σου πρέπει να είναι πραγματικοί άνθρωποι που βιώνουν πραγματικές καταστάσεις.

Διάλεξε σωστά την αρχή. Ο μύθος θα σε βοηθήσει για το τι είδους αρχή πρέπει να διαλέξεις.

Πολύ σημαντικές είναι οι πρώτες σου δέκα σελίδες.

Από την πρώτη σελίδα, από την πρώτη λέξη ο αναγνώστης πρέπει να καταλάβει τι θα συμβεί. Με το ξεκίνημα ο αναγνώστης πρέπει να μάθει ποιος είναι ο βασικός ήρωας , τι πραγματεύεται και την δραματική κατάσταση (ατμόσφαιρα).

Η αρχή και το τέλος είναι κύρια στοιχεία ενός θεατρικού έργου. Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσετε είναι να ξέρετε πώς θα τελειώσετε.

Το γράψιμο είναι μια καθημερινή σκληρή δουλειά που θέλει χρόνο και προγραμματισμό. Χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα.

Μην εγκαταλείψεις ποτέ την ιδέα για την οποία έχεις ξεκινήσει να γράφεις. Είναι φυσικό να το νιώσεις. Όλοι το νιώθουν. Μπορεί την ώρα που γράφεις να σου έρθουν ξαφνικά κι άλλες ιδέες, ο νους τρέχει δεν σταματά. Άν κάποια απ’ αυτές επιμένει να σε κατατρέχει κατέγραψέ την σ’ ένα πρόχειρο και βάλε τη στην άκρη.

Μην περιμένεις την έμπνευση για να σε οδηγήσει, θα περιμένεις πολύ.

Έμπνευση διαρκείας δεν υπάρχει, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά. Γράφε συνεχόμενα και μη χτενίζεις όλη την ώρα ότι έχεις γράψει αλλά κοίταξέ το στο τέλος. Είναι πιο εύκολο να κόψετε κάτι στο τέλος παρά να προσθέσετε.

Στην αρχή μπορεί να μην είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου και να πεις δεν τα καταφέρνω. Συνέχισε…. να είσαι σίγουρος ότι συμβαίνει σε όλους . Συνεχίζοντας το γράψιμο θα ανακαλύψεις στον εαυτό σου πράγματα που ποτέ δε φανταζόσουν. ΄Εχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Όσο πιο πολύ γράφεις τόσο καλύτερος γίνεσαι. Όσο πιο πολύ ασκείσαι τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια αποκτάς.

Η δημιουργική διαδικασία δεν μπαίνει σε καλούπια είναι μαγεία, είναι θαύμα.

Άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου κάνε ένα διάλογο, μια σκηνική δράση και θα δημιουργήσεις.

Ξεπέρασε τις αναστολές σου, ταξίδεψε και ξεκίνα τώρα!

* Το παραπάνω άρθρο έγραψε η Γιούλη Μακρή

1 σκέψη στο “Δραματοποίηση κειμένου – Θέλεις να γράψεις θεατρικό έργο?”

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr