Ευρυδίκη ή Ένα μιούζικαλ στον Άδη
- Κριτική: Ειρήνη Μάρκου
Οι μύθοι, πέρα από το αιώνιο και το διαχρονικό που τους συνέχει, είναι ζωτικής σημασίας διότι κρύβουν μέσα τους πάντα και κάτι το τρομαχτικά επίκαιρο. Σαν –ως έναν βαθμό– να υπάρχουν για να περνούν σαν πλαστελίνη από γενιά σε γενιά και να μεταπλάθονται σε μορφές σημερινές, δίχως να χάνουν το αχρονικό στοιχείο τους.
Έτσι και η αμερικανίδα Sarah Ruhl, παρέλαβε τον αρχαίο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης για να τον μεταγράψει σε ένα σύγχρονο παραμύθι πάνω στην απώλεια και το απόλυτο της τέχνης και του έρωτα.
Από την πρώτη σκηνή, που το ερωτευμένο ζευγάρι βρίσκεται σε μία σχεδόν «εδεμική» κατάσταση, διαφαίνονται οι πρώτες, ψηφίδες ανησυχίας˙ ελάχιστες, αλλά παρούσες. Κι όμως, το ζευγάρι θα ανταλλάξει όρκους αιώνιας αγάπης, βαπτίζοντας την στο νερό. Σε αυτήν την υδάτινη τάφρο, -εξαιρετικό σκηνογραφικό στοιχείο-, που τέμνει την σκηνή και οριοθετεί το πέρασμα από το εγώ στο εμείς, από την μνήμη στην λήθη, από την ζωή στον θάνατο.
Την γαμήλια νύχτα της, η Ευρυδίκη πενθεί το τέλος του «γάμου» με τον πατέρα της και ενδίδει στον Απαίσιο Ενδιαφέροντα Άντρα ακολουθώντας τον ως τον Άδη, προκειμένου να ξαναβρεί τον πεθαμένο γονιό της. Κι εκεί, θα πρέπει να τα θυμηθεί όλα από την αρχή…
Κείμενο λιγάκι αποσπασματικό, με πλούσια εικονοποιία, σαν ένα μεταμοντέρνο παραμύθι κι όμως το πιο γοητευτικό και δυνατό στοιχείο της παράστασης δεν είναι το έργο, αλλά η εξαιρετική σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.
Αξιοποιώντας στο έπακρο όλο τον σκηνικό χώρο και τους ταλαντούχους ηθοποιούς του, διευθύνει με μαεστρία ένα «gothic musical», άλλοτε σκοτεινό και άλλοτε ανάλαφρο, άλλοτε τρυφερό και άλλοτε υπονομευτικό, άλλοτε κωμικό και άλλοτε οδυνηρά συγκινητικό.
Είναι πραγματικά σπάνιες οι φορές που μία σκηνοθεσία αίρεται πάνω από το ίδιο το έργο, εμπλουτίζοντας τον κόσμο του κειμένου προτού το διανοίξει προς στο κοινό. Πλάι στην ευφάνταστη σκηνοθεσία του Τάρλοου, στέκουν επάξια η εξαίσια μουσική της Κατερίνας Πολέμη, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου.
Οι ερμηνείες ρέουν αβίαστα, ορμητικά, συγκινητικά, σαν μουσικές μελωδίες που συγκρούονται, κομίζοντας υφολογικά η κάθε μία κάτι από το κοσμολογικό σύμπαν του ήρωά της. Ο Λαέρτης Μαλκότσης στον ρόλο του Ορφέα ενσαρκώνει με μεγάλη γενναιοδωρία τον αρχετυπικό καλλιτέχνη, τον ερωτευμένο με την τέχνη του, τον οιστρήλατο μουσικό, επιτρέποντάς μας παράλληλα να μαρτυρήσουμε και τις πιο ευάλωτες χορδές του.
Η Ευρυδίκη της χαρισματικής Κόρας Καρβούνη είναι ένα πλάσμα αιθέριο, απόκοσμο, που ξεδιπλώνει αξιοθαύμαστα οργανικά όλες τις εκφάνσεις της γυναικείας φύσης, της φθονερής και παθιασμένης ερωμένης, της αθώας παιδούλας, του κακομαθημένου κοριτσιού και της αφοσιωμένης κόρης. Ο Γιάννης Νταλιάνης στον ρόλο του πατέρα φέρει μια υπόγεια δύναμη με θέρμη και ευαισθησία, ενώ ο Κώστας Γάκης ως ο Απαίσιος Ενδιαφέρων Άντρας στην αρχή και έπειτα ως Άρχοντας του Κάτω Κόσμου, με μια ενέργεια-οδοστρωτήρα, ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στο κλισέ μεν, γοητευτικό δε δίπολο του κακού: διαβολικό-αθώο. Μυελός ιστός της παράστασης οι τρεις φιγούρες που συνιστούν την «χορωδία των πετρών», (Μιχάλης Αφολάνιο, Νεφέλη Μαρκάκη και Νάνσυ Σιδέρη), τραγουδώντας και παίζοντας ζωντανά μουσική και θυμίζοντας σε όλους πως ίσως τελικά το παράλογο να μην είναι ο θάνατος, αλλά η ζωή…
Ειρήνη Μάρκου για το mytheatro.gr
Συντελεστές:
Κείμενο: Sarah Ruhl
Mετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Πρωτότυπη-διασκευασμένη μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Επιμέλεια κίνησης: Ζωής Χατζηαντωνίου
Στίχοι πρωτότυπων τραγουδιών: Στρατής Πασχάλης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Video: Γιώργος Κουρμούζας
Promo Video 2013-2014: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Στο ρόλο της Ευρυδίκης η Κόρα Καρβούνη και του Ορφέα ο Λαέρτης Μαλκότσης.
Πρωταγωνιστούν επίσης: Κώστας Γάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Μιχάλης Αφολάνιο, Νεφέλη Μαρκάκη και Νάνσυ Σιδέρη.
Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69
Τηλ. 210.8210991 & 210.8210082
Κάθε Τετ. & Κυρ. στις 7.30μμ και κάθε Πέμπ. Παρ. Σαβ. στις 9.00μμ
Από τις 11 Δεκεμβρίου η παράσταση θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά, «Παραλλαγές Θανάτου»
Βραβεία:
3ο βραβείο σκηνοθεσίας στον Δημήτρη Τάρλοου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 του Αθηνοράματος.
3ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας (εξ ημισείας με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) στην Κόρα Καρβούνη στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 του Αθηνοράματος.
1ο βραβείο μουσικής στην Κατερίνα Πολέμη στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 του Αθηνοράματος.
2ο βραβείο φωτισμού στον Αλέκο Αναστασίου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 του Αθηνοράματος.