fbpx

Και ώρα Ελλάδος… ό,τι να ’ναι!

στο Life ’n’ Art Theater

Ένα έργο αφιερωμένο στην γνήσια επιθεώρηση έρχεται στις 23 Ιανουαρίου στο Life ’n’ Art Theater δια χειρός Δημήτρη Χαλιώτη στα κείμενα και την σκηνοθεσία.

life-n-art-theater3

Στα χνάρια της κωμωδίας του Αριστοφάνη, που έπαιζε με στοιχεία επικαιρότητας, σατιρίζοντας σημαντικές μορφές της Αθήνας, η επιθεώρηση ως είδος γεννήθηκε επίσημα στο τέλος του 19ου αιώνα, την ίδια περίπου περίοδο που στην Αμερική έκανε την εμφάνισή του το Vaudeville. Η επιθεώρηση είχε ως κύριο μέλημά της την διασκέδαση του κοινού και την δημιουργία γέλιου, μέσα από σχόλια και αστεία κοινωνικής και πολιτικής φύσεως που άπτονταν της επικαιρότητας. Από την αρχή της εμφάνισής της, η επιθεώρηση χαρακτηριζόταν από εναλλαγές σκηνών με τραγούδι και χορό.

Από τις απαρχές του είδους υπήρχε μία σχέση ανάμεσα στην επιθεώρηση και την δημοσιογραφία, καθώς οι περισσότεροι πρώτοι επιθεωρησιακοί συγγραφείς υπήρξαν αρχικά ευθυμογράφοι (Μπάμπης Άννινος, Γιώργος Τσοκόπουλος, Τίμος Μωραϊτίνης, Αντώνης Βώττης κ.α.). Ως πρεμιέρα της πρώτης επιθεώρησης φημολογείται η ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου του 1881 με το έργο «Ζήτω η Ελλάς», που παρουσιάστηκε στο Νέο Φάληρο και έλαβε πολύ κακές κριτικές. Παρόλ’αυτά, η επιθεώρηση ήταν μόλις στην αρχή της και έτσι έργα συνέχισαν να γράφονται και να ανεβαίνουν, σημειώνοντας μερικές φορές τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν και περιοδεία. Τέτοια ήταν η περίπτωση με το έργο “Λίγο απ’ όλα” του Μίκιου Λάμπρου, που ανέβηκε από τον θίασο του Δημήτριου Κοτοπούλη, ξεπερνώντας τις 1000 παραστάσεις σε μία μικρή σχετικά ακόμα Αθήνα το 1884, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί και εκτός πρωτεύουσας, με παραστάσεις στην επαρχία αλλά και το εξωτερικό (Μικρά Ασία).

Την επιθεώρηση δεν την σνόμπαραν ακόμα και μεγάλοι ηθοποιοί, καθώς η αμεσότητά της την έκανε ένα πολύ προσφιλές στο κοινό είδος. Στην εδραίωση και την άνθησή της βοήθησε και ο θεσμός των Παναθηναιων, που διοργανώθηκαν κάθε χρόνο από το 1907 έως το 1923 και σε αυτά πήραν μέρος μεγάλοι, καθιερωμένοι ηθοποιοί της τάξης της Μαρίκας Κοτοπούλης, Ροζαλίας Νίκας κ.α., ενώ οι εκδηλώσεις αυτές επέτρεπαν και ευνοούσαν και την ανάδειξη νέων κωμικών (π.χ. Κωνσταντίνος Σαγιώρ, Τηλέμαχος Λεπενιώτης, Αλέκος Γονίδης).

Στην μεταπολεμική Ελλάδα, η άνθηση του κινηματογράφου και στην συνέχεια της τηλεόρασης, επηρέασε όπως ήταν φυσικό την επιθεώρηση, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξή της, καθώς πια δεν υπήρχαν και συγραφείς σαν τους Δημήτρη Ψαθά, Νίκο Τσιφόρο, Αλέκο Σακελλάριο κ.α. Ο Σταμάτης Φασουλής και το Ελεύθερο Θέατρο έδωσαν νέα πνοή στην επιθεώρηση, αναβαπτίζοντας το είδος, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει –σε παραλλαγές και με μετονομασίες– έως και σήμερα.

life-n-art-theater

Ο Δημήτρης Χαλιώτης, γνωστός δημοσιογράφος, έχει ήδη δώσει πολλά υποσχόμενα δείγματα γραφής στην κωμωδία με προηγούμενες δουλειές του (Toilet Stories, The Killer Show, Η Κολοκύθα). Αυτήν την φορά, υπογράφει μία καθαρή επιθεώρηση, αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα είδος που έχει αγαπήσει πολύ, ενώ παράλληλα κάθεται και στην καρέκλα του σκηνοθέτη καθοδηγώντας τους πέντε νέους και ταλαντούχους ηθοποιούς του.

Με την συνοδεία ζωντανού πιάνου, παρελαύνουν ήρωες που έχουν να μας αφηγηθούν ιστορίες καθημερινής τρέλλας. Με το timing των εκλογών λίγο μετά την πρεμιέρα της παράστασης, μία από τις προκλήσεις της επιθεώρησης είναι ότι πρόκειται για ζωντανό είδος, με τα κείμενα να προσαρμόζονται στις εξελίξεις της επικαιρότητας, απαιτώντας την ύψιστη ετοιμότητα από συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιούς.

Περιμένουμε με αγωνία λοιπόν να γνωρίσουμε την πρώτη κοσμική κυρία της Αθήνας που δηλώνει ανενδοίαστα αριστερή, την αμετανόητη ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ, τον τριαντάχρονο επαναστάτη που λατρεύει την μπριζόλα του, τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και όλους τους άλλους ήρωες που θα μας συστηθούν στο «Και ώρα Ελλάδος… ό,τι να ’ναι!».

Ένα είναι σίγουρο: γνωρίζοντας το ταλέντο του συγγραφέα, περιμένουμε μία παράσταση με κοφτερό χιούμορ, έξυπνες ατάκες, σατιρικό πνεύμα, που θα μας διασκεδάσει, αλλά και θα μας προβληματίσει.

life-n-art-theater1

Εάν προσθέσετε σε αυτά τα τραγούδια και τις ερμηνείες από έναν θίασο που πρωταγωνιστεί η Ελένη Καρακάση με άλλα τέσσερα, νέα, εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά, τότε έχετε σίγουρη μία βραδιά γνήσιας διασκέδασης!

Συντελεστές

Κείμενα – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χαλιώτης
Χορογραφίες – Κινησιολογία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Κοστούμια: Κατερίνα Χαλιώτη
Φωτισμοί: Κώστας Μπάμπης
Σχεδιασμός αφίσας – flyer: Μιμίκα Καπούλα
Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

Παίζουν:
Ελένη Καρακάση, Στέφανος Κοσμίδης, Χαρά Τσιτομενέα, Δημήτρης Αϊβαλιώτης, Αλέξης Βιδαλάκης

Παραστάσεις: Παρασκευή 9:15 μ.μ. και Κυριακή 7 μ.μ. Είσοδος: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό) Διάρκεια: 120 λεπτά

Life ’n’ Art Theater Κωνσταντινουπόλεως 82 Πλησίον Μετρό Κεραμεικός Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5789337

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr