fbpx

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, είναι η πιο σημαντική θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1961 και αποτέλεσε την πιο δραστήρια πηγή θεάτρου και δραματουργίας της συμπρωτεύουσας.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά στελέχη, και πρώτος διευθυντής του ήταν ο Γιώργος Θεοτοκάς, και ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός. Το καλοκαίρι του 1961 παρουσιάστηκε η πρώτη παράσταση του Κρατικού θεάτρου στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Τη χειμερινή σεζόν, το Κρατικό θέατρο άρχισε να παρουσιάζει τις παραστάσεις του στο Βασιλικό Θέατρο της Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη, αλλά ένα χρόνο μετά εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα με τη θεατρική σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε ως σκοπό τη διδασκαλία και ανάδειξη νέων ηθοποιών και ανθρώπων του θεάτρου, καθώς και την προώθηση έργων του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Με τον τρόπο αυτό έγινε σημείο αναφοράς για τα θεατρικά δρώμενα στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Δραματική Σχολή του Κρατικού θεάτρου που λειτούργησε το 1973, απετέλεσε φυτώριο πολλών σημαντικών ηθοποιών και θεατρικών δημιουργών.

Από το 1977 καθιερώθηκε και η Παιδική Σκηνή του θεάτρου, ενώ το 1982 εγκαινιάστηκε και η σκηνή χορού του ΚΘΒΕ, με αποτέλεσμα να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τΚρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος ην πρώτη μόνιμη σκηνή χορού. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του ΚΘΒΕ είναι το θέατρο στα Καφέ, με ηθοποιούς να μπαίνουν σε καφετέριες της πόλης και να αναβιώνουν μονόπρακτα, ή να αυτοσχεδιάζουν.

Ανάμεσα στις μεγάλες θεατρικές προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί και προωθήσει το ΚΘΒΕ είναι ο Μίνως Βολανάκης, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Νίκος Μπακόλας, ο Κώστας Τσιάνος, ο Νικήτας Τσακίρογλου και ο Διαγόρας Χρονόπουλος.
Σήμερα το ΚΘΒΕ διαθέτει 4 χειμερινές σκηνές και 2 ανοιχτά καλοκαιρινά θέατρα, γεγονός που το καθιστά μια από τις πιο δραστήριες και πλούσιες δραματουργικά σκηνές στην Ευρώπη.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Εθνικής Αμύνης 2, 546 21, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2315 200000

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr