Το Mytheatro μπήκε στη γενική πρόβα ενός από τα πιο διάσημα ελληνικά έργα, του “Με δύναμη από την Κηφισιά” που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος, σε σκηνοθεσία Εμμανουέλας Κοντογιώργου, και παρουσιάζει τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης.
Από τις 8 Μαΐου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 στο Θέατρο Φούρνος, μία νέα ομάδα ηθοποιών ξαναδιαβάζει αλλιώς, μακριά από κάθε είδους κλισέ, ένα έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, το οποίο, αν και γραμμένο το 1994, θεωρείται ήδη κλασικό.
- Επιμέλεια Κάτια Σωτηρίου
- Αποκλειστικές Φωτογραφίες για το mytheatro Ελπίδα Μουμουλίδου
Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα η Εταιρεία Θεάτρου «Σπίτι της» παρουσιάζει στην Αθήνα, για λίγες μόνο παραστάσεις, το θεατρικό έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβαριά «Με δύναμη από την Κηφισιά», σε σκηνοθεσία Εμμανουέλλας Κοντογιώργου.
Στην Αθήνα του σήμερα. Ένα σκηνικό από βαλίτσες. Τρεις γυναίκες που ετοιμάζονται να φύγουν για την Ταϊλάνδη και μία κόρη που δεν βλέπει την ώρα να έχει το σπίτι δικό της. Όμως το ταξίδι της ελευθερίας, της δύναμης για μια νέα ζωή συνεχώς αναβάλλεται. Οι βαλίτσες γεμίζουν, αλλά το ταξίδι γίνεται ολοένα και πιο μακρινό. Τελικά όσο το σκηνικό αποσυντίθεται τόσο φαίνεται πως και οι ίδιες δεν θέλουν να αφήσουν τις ζωές τους, που δεν είναι τίποτε άλλο από τους άντρες που τις καθόρισαν. Επιζητώντας την προσωπική τους απελευθέρωση από όσα τις κρατούν δέσμιες σε φόβους και απογοητεύσεις που ασυνείδητα οι ίδιες προκαλούν στον εαυτό τους, πασχίζουν να νοημαδοτήσουν τη ζωή τους προγραμματίζοντας ένα μακρινό ταξίδι στην εξωτική Ταϋλάνδη. Αυτός ο προορισμός, σύμβολο της αρχέγονης ανάγκης του ανθρώπου για αλλαγή, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και τον φόβο γι’ αυτή την αλλαγή. Έτσι ο θεατής παρακολουθεί μια κυκλική σύνθεση μικροσυγκρούσεων και ανομολόγητων προσδοκιών τεσσάρων γυναικών οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών μεταπτώσεων μέσα από κωμικές αλλά και τραγικές διαλεκτικές καταστάσεις.
Η Εμμανουέλλα Κοντογιώργου καταθέτει τη δική της γυναικεία, σκηνοθετική ματιά σ’ ένα έργο, όπου το κωμικό προκύπτει μέσα από το τραγικό. Τρεις γυναίκες παλεύουν να σπάσουν τα δεσμά με τους άντρες που τις ορίζουν. Όπως όλες οι γυναίκες. Τότε και τώρα. Ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής επιφάνειας. Δεν έχει σημασία η ακριβής ηλικία, το πλούσιο σπίτι, τα τσιγάρα, αλλά οι γυναίκες αυτές καθ’ εαυτές και η μανία με την οποία «φωνάζουν» σε όλο το έργο: «Θέλω ν’ απελευθερωθώ! Θέλω ν’ απελευθερωθώ!»
Εγκλωβισμένες στη γυναικεία μοίρα, αντιμέτωπες μ’ ένα τραγικό αδιέξοδο που καταντά αστείο, η Μάρω, η Φωτεινή και η Αλέκα αποζητούν την ευτυχία που θα τις ολοκληρώσει σ’ ένα ταξίδι. Κάποτε. Στην Ταϊλάνδη. Μακάρι.
Το έργο πρωτοπαίχτηκε στην Αθήνα,τον Δεκέμβριο του 1995, από τη Νέα Σκηνή, στο Θέατρο της οδού Κυκλά-δων, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,με τις Μαρία Κατσανδρή (Μάρω),Αμαλία Μουτούση (Φωτεινή), Αννέζα Παπαδοπούλου (Αλέκα), Μαρία Σκου-λά (Ηλέκτρα). Ανεβάστηκε επίσης από το Θεσσαλικό Θέατρο/Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας, την περίοδο 1997-98, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, και από το Θέατρο Διονύσια,στην Αθήνα, την περίοδο 1998-1999, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Από τότε το έργο έχει παιχτεί με επιτυχία σε μεγάλες σκηνές της Αθήνας.
ο Κεχαΐδηςκαι η Χαβιαρά δεν κάνουν αυτό που συνήθως αποκαλούμε κοινωνικό θέατρο ή δεν κάνουν μόνο αυτό. Κάνουν, κυρίως, θέατρο χαρακτήρων. Ψυχογραφούν με τέτοια ακρίβεια του ήρωές τους, που φαίνεται σαν να αντιγράφουν υπαρκτά πρόσωπα. Οι χαρακτήρες που πλάθουν, υπάρχουν και πέρα από αυτά που λένε και από τον τρόπο που τα λένε. Υπάρχουν, κυρίως, σε αυτά που δεν λένε. ο Κεχαΐδης και η Χαβιαρά επιλέγουν να δείξουν σκηνές της καθημερινής μας ζωής, θέματα μικρά και εκ πρώτης όψεως ασήμαντα, όπου, όμως, συχνά ελλοχεύει μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη κι ένα δράμα. στους ήρωες του Κεχαΐδη και της Χαβιαρά, υπάρχει καταφανώς αδυναμία έκφρασης.
Τους διακρίνει κοινωνική ή συναισθηματική ανασφάλεια και, επιπλέον, δεν διαθέτουν καμιά καλλιέργεια, ακόμα κι εκείνοι που έχουν κάποια μόρφωση. Τους βασανίζει, επομένως, όχι μόνο η ανάγκη για ζωή αλλά και η ανάγκη για έκφραση. Και τη διοχετεύουν στο πάθος με το οποίο συμπεριφέρονται και στην καλπάζουσα φαντασία τους. Μη μπορώντας, ουσιαστικά, να εκφραστούν, κατασκευάζουν, με ό,τι κοινό-χρηστα υλικά διαθέτουν, φανταστικούς κόσμους για να στεγάσουν μέσα τα όνειρά τους,κι αρπάζονται με μανία από οτιδήποτε και φωνάζουν και φιλιώνουν και κάνουν σχέδια και σπαταλούν ενέργεια. Έτσι συνεχίζουν να ζουν με ένταση και να βιώνουν δυνατά συναισθήματα.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Λίλια Χατζηγεωργίου
Κοστούμια: Ανδρονίκη Τζάρτζαλου
Φωτισμοί:Εμμανουέλα Κοντογιώργου
Φωτογραφίες: Ελπίδα Μουμουλίδου
Trailer: Fig Leaf Production
Παίζουν: Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου (Ηλέκτρα), Αφροδίτη Φλώρου (Αλέκα), Κασσάνδρα Τζάρτζαλου (Φωτεινή), Βερόνικα Μπακόλα (Μάρω)
Πρεμιέρα: 8 Μαΐου
Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 (μέχρι τις 30 Μαΐου)
Εισιτήρια: 12 (κανονικό), 8 (μειωμένο), 5 (ατέλεια, ανέργων)
Προσφορά προπώλησης μέσω viva: 10 ευρώ (μέχρι τις 7 Μαΐου)
Διάρκεια: 105’
Στις 22 και 23 Μαΐου οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική.
Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολις Εξαρχείων
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6460748