Στο Θέατρο Badminton του Δημήτρη Μαλισσόβα από Δευτέρα 27 Απριλίου 2015
Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου αποτελούν τα μπουλούκια, όπως ονομάζονται οι περιπλανώμενοι θίασοι θεατρίνων, που όργωναν την ελληνική επαρχία, ταξιδεύοντας πάνω σε μουλάρια, σε καρότσες φορτηγών ή αργότερα σε τραίνα.
Η παράδοση αυτή μας έρχεται από τον 19ο αιώνα, (ως απόγονος του διονυσιακού θιάσου), άνθισε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου μέχρι και την δεκαετία του ’50 για να αντικατασταθεί σταδιακά από την άνοδο του κινηματογράφου και λίγο αργότερα, την έλευση της τηλεόρασης στα ελληνικά νοικοκυριά και τα ΔΗΠΕΘΕ στην επαρχία.
Οι θίασοι αυτοί, (που πολλές φορές αποτελούνταν από οικογένειες θεατρίνων), έπαιζαν στις πιο αντίξοες συνθήκες: ανεβάζοντας τις παραστάσεις τους σε χωριά στα καφενεία, στις πλατείες, στις αυλές των σχολείων και σε όποιον χώρο τους παραχωρούσαν κάθε φορά, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια σκηνικά και φωτισμούς, εκμεταλλευόμενοι ό,τι έβρισκαν διαθέσιμο στον χώρο κάθε φορά. Πολλές φορές, ο κόσμος τους πλήρωνε με υλικά αγαθά (κότες, αυγά, γάλα, ψωμί).
Το ρεπερτότιο των θιάσων αυτών συμπεριλάμβανε έργα γνωστά κι αγαπημένα: «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», Η «Γκόλφω», «Η ωραία του πέραν», «Ο κουρσάρος», «Εσμέ η Τουρκοπούλα», «Μαρία Πενταγιώτισα», «Η Τιμή και το χρήμα», «Κασσιανή», ήταν μερικά από τα πιο γνωστά. Μάλιστα, το κοινό έβλεπε ανεβάσματα ενός έργου από διαφορετικούς θιάσους και το μεγαλύτερο κοπλιμένο που μπορούσε να λάβει ένας θεατρίνος ήταν από τον απλό κόσμο που του έλεγε ότι ήταν ο καλύτερος που είχε ποτέ δει να παίζει αυτόν τον ρόλο. Έτσι, ηθοποιοί που μπορεί να μην έβλεπαν ποτέ το όνομά τους σε κάποια αθηναϊκή μαρκίζα, απολάμβαναν μια άλλου είδους καταξίωση και ικανοποίηση, όντας οι αγαπημένοι ηθοποιοί της επαρχίας.
Τα μπουλούκια επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και το είδος της επιθεώρησης, καθώς αποτελούσαν σχολή αυτοσχεδιασμού για τους ηθοποιούς. Οι θίασοι, που όσο πιο πολλά έργα είχαν στο ρεπερτόριό τους, τόσα περισσότερα βράδια μπορούσαν να παραμείνουν στο ίδιο μέρος δίνοντας πολλαπλές παραστάσεις, ενέτασσαν στο ρεπερτόριό τους και τις λεγόμενες «νούτικες» κωμωδίες, που δεν βασίζονταν καθόλου σε κείμενο, παρά μονάχα στην δύναμη του ηθοποιού να αυτοσχεδιάζει και μάλιστα ανάλογα με τις αντιδράσεις του κοινού.
Σε αυτόν τον άγνωστο θεατρίνο αφιερώνει την τελευταία του δουλειά ο μαιτρ του μουσικοχορευτικού θεάτρου, Δημήτρης Μαλισσόβας. Το «Μια Ελλάδα Θέατρο» έρχεται στην σκηνή του Badminton από Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 για λίγες παραστάσεις, ως φόρος τιμής στους θιάσους που εμφύσησαν την αγάπη για το θέατρο και προκάλεσαν κύματα γέλιου και συγκίνησης στις πιο απόμερες γωνιές της Ελλάδας, χωρίς ποτέ να αποζητούν δόξες και τιμές μεγαλύτερες από την αγάπη του κόσμου.
Η παράσταση λαμβάνει χώρα την δεκαετία του ’50, στην μεταπολεμική Ελλάδα που κουβαλάει ακόμα τις πληγές όχι μόνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ενός εμφυλίου. Με ένα εισιτήριο στην οικονομική θέση, ο περιπλανώμενος θίασος της ιστορίας μας ταξιδεύει και δίνει παραστάσεις παντού. Πάνω στην σκηνή ζωντανεύει η Γκόλφω, ο Τάσος, ο Κουρσάρος, αλλά εκτός σκηνής ο καθένας κουβαλάει τα δικά του μυστικά, τα προσωπικά του όνειρα και φιλοδοξίες.
Η παράσταση μας ταξιδεύει στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής, με μελωδίες νοσταλγικές και τις ωραιότερες μουσικές και τραγούδια που πρωτοακούστηκαν στο ελληνικό θέατρο, γραμμένα από μεγάλους συνθέτες. Ο Γιάννης Μπέζος κρατάει τον ρόλο του θιασάρχη, ενώ ανάμεσα στους συνταξιδιώτες του συναντούμε τους: Χριστίνα Αλεξανιάν, Παναγιώτα Βλαντή, Κωνσταντίνος Καζάκος, Μίλλη Καραλή, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Αλμπέρτο Φάϊς.
Μία παράσταση με άρωμα παλιάς Ελλάδας, έναν εκλεκτό θίασο, έναν σκηνοθέτη που έχει σφραγίσει με τις μουσικοθεατρικές του παραστάσεις την σκηνή του θεάτρου Badminton και μουσικές και τραγούδια από έργα που σημάδεψαν και καθόρισαν το ελληνικό θέατρο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Συντελεστές της Θεατρικής Παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Χορογραφίες: Κρίστης Κουπάτος
Σκηνικά – κοστούμια: Αρετή Μουστάκα – Χριστίνα Πανοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Χρησταράς
Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Λαμπρόπουλος
Παραγωγός: Μιχάλης Αδάμ
Παίζουν:
Ο Γιάννης Μπέζος, στον ρόλο του θιασάρχη.
Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:
Χριστίνα Αλεξανιάν – Παναγιώτα Βλαντή – Κωνσταντίνος Καζάκος – Μίλλη Καραλή – Αλέξανδρος Μπουρδούμης – Αλμπέρτο Φάϊς
Συμμετέχουν:
Ελένη Καρακάση – Βαλάντω Τρύφωνος – Θανάσης Ισιδώρου –– Κωνσταντίνα Νταντάμη – Εβελίνα Νικόλιζα – Νίκος Ρουσσάκης – Κρίστης Κουπάτος
Μια Ελλάδα Θέατρο Στο Θέατρο Badminton
Άλσος Στρατού, 15773 Γουδή – τηλ. 210 8840600 Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα από 17 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου