Κριτική: Ειρήνη Μάρκου
Η κλασσική κωμωδία του Μολιέρου μετατρέπεται σε μία παράσταση εξαιρετικά crowd-pleaser από τον Γιάννη Μπέζο, γεμίζοντας την κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με κόσμο και κύματα γέλιου.
Η love-to-hate φιγούρα του σπαγγοραμμένου Αρπαγκόν, που αντλεί την μοναδική του ευχαρίστηση καταμετρώντας τις λίρες του και βλέποντας την περιουσία του να πολλαπλασιάζεται εις βάρος των ανθρώπων που εκμεταλλεύεται, είναι ένας δυστυχισμένος –κατ’ ουσίαν– άνθρωπος, παγιδευμένος στο ναρκισσιστικό του εγώ, που αδυνατεί να συνάψει οποιαδήποτε αληθινή σχέση με τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν, ακόμη και με τα ίδια του τα παιδιά.
Ο Γιάννης Μπέζος υπογράφει μια μετάφραση που θα μπορούσε να θεωρηθεί και διασκευή, καθώς έχουν προστεθεί αρκετά χαριτωμένα ευρήματα, σκηνοθετικά αλλά και πάνω στο κείμενο, που μεγαλώνουν την αμεσότητα και αυξάνουν τις κωμικές νότες, δημιουργώντας λεκτικά, μουσικά ή κινησιολογικά μοτίβα σε χαρακτήρες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νεαρούς ηθοποιούς να παίξουν με μια γραφικότητα που θα τους ξεχωρίσει.
Το έργο μεταφέρεται σε ένα πολύχρωμο σύμπαν (εξαιρετικά τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα), που του προσδίδει μια αισθητική που θυμίζει ίσως κάτι από τον κόσμο των κόμικς, ενώ το στοιχείο που εμπλουτίζει και δυναμώνει την σκηνική δράση είναι τα μουσικά ιντερμέδια δια χειρός Κωστή Μαραβέγια. Οι εξαιρετικοί Κώστας Κοράκης και Γιωργής Τσουρής βρίσκονται διαρκώς επί σκηνής, παίζοντας ζωντανά μουσική, συνοδεύοντας τους ηθοποιούς στα τραγούδια ή υπογραμμίζοντας την δράση, λειτουργώντας και ως ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο κοινό και τους χαρακτήρες, όντας καμμιά φορά οι «έμπιστοι» του Αρπαγκόν ή άλλοτε παίζοντας κανονικά ρόλους από το έργο.
Ως σκηνοθέτης, ο Γιάννης Μπέζος είναι γενναιόδωρος, κάνοντας χώρο σε έναν μεγάλο αριθμό νεαρών ηθοποιών να αναπτύξουν μια σκηνική περσόνα που άλλους περισσότερο και άλλους λίγο λιγότερο, θα τους κάνει να διακριθούν. Ειδικά οι άντρες της παράστασης, ο άκρως απολαυστικός Μιχάλης Τιτόπουλος στον ρόλο του Λαφλές, ο Παναγιώτης Κατσώλης στο περίεργο κράμα αποφασιστικότητας και αφέλειας του Κλεάνθη, γιου του Αρπαγκόν, και ο αριστοκρατικός υπηρέτης του Κωνσταντίνου Γαβαλά σε πλήρη αντίθεση με τον λαϊκό υπηρέτη του Άγγελου Μπούρα, υποστηρίζουν με πειστικότητα και μπρίο τους ρόλους τους. Με ενέργεια και κέφι παίζουν και οι γυναίκες –αν και κάπως λιγότερο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα-, η Ντένια Στασινοπούλου ως ερωτοχτυπημένη, λιγάκι χαζούλα Λίζα -κόρη του Αρπαγκόν-, η Κωνσταντίνα Νταντάμη στον ρόλο της Μαριάννας, μήλου της έριδος ανάμεσα σε πατέρα και γιο και η μοναδική υπηρέτρια της Κίτυς Παϊταζόγλου, που όμως καμιά φορά δεν καταλαβαίναμε τον λόγο της εξαιτίας της πολύ αστείας ξενικής προφοράς της. Τέλος, μικρή αλλά αξιομνημόνευτη η ερμηνεία του Γιάννη Στόλλα στον ρόλο του Ανσέλμ.
Την παράσταση κλέβει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, που χειρίζεται τόσο αξιοθαύμαστα την κωμωδία, όσο η Φροσύνη της τον εγωϊσμό του Αρπαγκόν. Η σκηνή της με τον Γιάννη Μπέζο είναι μακράν η απολαυστικότερη στιγμή της παράστασης. Ο ίδιος ο Γιάννης Μπέζος δε, τσαλακώνει πιο πολύ από ποτέ την εικόνα του για να μπει στο ύφος και το σώμα αυτού του στριφνού ήρωα.
Ίσως δεν καταφέρνει να ξεφύγει από την μανιέρα του, (ενώ και όλη η παράσταση φέρει περισσότερο την υπογραφή του Μπέζου παρά του Μολιέρου), πάντως το αποτέλεσμα φαίνεται να δικαιώνει και με το παραπάνω τις προσδοκίες του κοινού. Η αλήθεια είναι πως το συμφιλιωτικό φινάλε του έργου θα υπερτόνιζε λίγο την φαρσική εντύπωση του έργου (χωρίς καμμιά «τιμωρία» για τον Σκρουτζ-ήρωα), ευτυχώς όμως τα τραγούδια του Κωστή Μαραβέγια υπονομεύουν αυτό το μοντέλο ζωής.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά / Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική / Τραγούδια: Κωστής Μαραβέγιας
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη:
Δάφνη Σταυροπούλου
Διανομή (αλφαβητικά):
Βαλέριος: Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Κλεάνθης: Παναγιώτης Κατσώλης
Σίμος: Κώστας Κοράκης
Φροσύνη: Δάφνη Λαμπρόγιαννη
Αρπαγκόν: Γιάννης Μπέζος
Ιάκωβος: Άγγελος Μπούρας
Μαριάννα: Κωνσταντίνα Νταντάμη
Κλωντ: Κίτυ Παϊταζόγλου
Λίζα: Ντένια Στασινοπούλου
Ανσέλμ: Γιάννης Στόλλας
Λαφλές: Μιχάλης Τιτόπουλος
Αστυνόμος: Γιωργής Τσουρής
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας)
(Πλησιέστερος σταθμός: Ομόνοια)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Σάββατο 17.30 και 20.30
Πέμπτη , Παρασκευή 20.30 μ.μ.
Κυριακή 19.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 20Euro, 15Euro,10Euro (φοιτητικό)
κάθε Tετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη ενιαία τιμή 13 Euro