Ένα ταξίδι στα μονοπάτια μιας μεγάλης μουσικής παράδοσης Για πρώτη φορά η Κρήτη με όλα της τα πρόσωπα σε μια συναυλία
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
CHRISTMAS THEATER
ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Μουσική επιμέλεια: Πάρις Περυσινάκης
Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός
Κρήτη μου…Τρεις μόνο συλλαβές σχηματίζουν μια μεγάλη φράση.
Μια φράση γεμάτη πάθος που ταράζει την καρδιά.
Ένας τόπος γεμάτος ήχους, εικόνες, χρώματα κι αρώματα. Αξίες, ήθη, ιδέες. Ο έρωτας, η περηφάνια, η αποθυμιά, η αξιοσύνη, η τιμή…
Με φαντασία κι αυθεντική κρητική διάθεση, ονειρικά και συναισθηματικά φορτισμένα τραγούδια θα συνταιριάξουν με τις πλέον εξωστρεφείς στιγμές. Μια συναυλία μοναδική μ’ όλες τις ευφάνταστες σελίδες της μουσικής παράδοσης της Κρήτης αλλά και επιλογές από τη σύγχρονη δημιουργία.
Θα μας ταξιδέψουν, εξαιρετικοί μουσικοί με δεξιοτεχνικό ταμπεραμέντο, τραγουδιστές με βιώματα ‘‘από τα παλιά’’ αλλά και όσοι ξεχωρίζουν στο νησί τα τελευταία χρόνια με την τέχνη τους.
Η μουσική παράδοση της Κρήτης, θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο, όχι μόνο γιατί συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία αλλά και γιατί παράλληλα εκφράζει και σχολιάζει με ζωντανό τρόπο το σήμερα.
Όλοι οι συντελεστές τιμούν με την παρουσία τους τη μουσική παράδοση της μεγαλονήσου και αποδίδουν φόρο τιμής στους δάσκαλους.
Για πρώτη φορά η Κρήτη με όλα της τα πρόσωπα σε μια συναυλία!
Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός
Μουσική επιμέλεια: Πάρις Περυσινάκης
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Κωστής Αβυσσινός, Δημήτρης Βακάκης, Βαγγέλης Βαρδάκης, Μαρίνα Δακανάλη, Ειρήνη Δερέμπεη, Μιχάλης Κονταξάκης, Κάρολος Κουκλάκης, Μιχάλης Κουνάλης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργος Μανωλιούδης, Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, Πέτρος Μαρούλης, Αντώνης Μαρτσάκης, Αντώνης Παπαδάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Πάρις Περυσινάκης, Μιχάλης Πετσάκης, Δημήτρης Σγουρός, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Γιώργος & Νίκος Στρατάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης.
Κωστής Αβυσσινός
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σκαλάνι Ηρακλείου. Παίζει λαούτο, μαντολίνο, μπουλγαρί και τραγουδά. Ανήκει σε αυτούς που μεταφέρουν το ήθος της Κρητικής μουσικής παράδοσης, επενδύοντας στην ουσία και στην καταλυτική της δύναμη. Γιός του μεγάλου βιολάτορα Γιώργη Αβυσσινού.
Δημήτρης Βακάκης
Από τους μαθητές του Κώστα Μουντάκη που γρήγορα ξεχώρισαν. Ανήκει στη γενιά που σήμερα κρατά τα σκήπτρα στην Κρητική μουσική. Γεννήθηκε στα Χανιά και κατάγεται από το Βαβουλέδο, οικισμό των Παλαιών Ρουμάτων Κισάμου.
Βαγγέλης Βαρδάκης
Γνήσιος εκφραστής της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης. Ο βιολάτορας και τραγουδιστής από την Ιεράπετρα που συγκινεί και καθηλώνει με την εκφραστικότητα του.
Μαρίνα Δακανάλη
Η Ανωγειανή τραγουδίστρια με το ζεστό χαμόγελο, εντυπωσιάζει με τη μεστή φωνή και την επιβλητική της παρουσία στη σκηνή. Έχει διατρέξει μια σπουδαία πορεία στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, με παράλληλα καίριες ερμηνείες και στα τραγούδια της Κρήτης. Αντίστοιχα σπουδαίες και οι συνεργασίες της: από τον Νίκο Μαμαγκάκη έως τον Σωκράτη Μάλαμα.
Ειρήνη Δερέμπεη
Πολυσχιδής φυσιογνωμία, εξαιρετική φωνή και σολίστ στον ταμπουρά, στο θιαμπόλι και στο λαούτο. Με την παρουσία της στη μουσική σκηνή της Κρήτης έφερε στο προσκήνιο οικίες μνήμες αλλά και μας ταξίδεψε σε ασυνήθιστα μονοπάτια.
Μιχάλης Κονταξάκης
Μαντολίνο στην Κρήτη παίζουν πολλοί αλλά ο Μιχάλης Κονταξάκης παίζει υποδειγματικά. Μελωδικά μοτίβα και στιλιστικές αναφορές από τις πιο βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης, αξιοποιώντας ταυτόχρονα ένα ευρύτατο φάσμα αναφορών. Με καταγωγή από το Χουδέτσι Ηρακλείου.
Κάρολος Κουκλάκης
Ήταν παιδί θαύμα και σήμερα ένας ώριμος βιρτουόζος στο μπουλγαρί (είδος ταμπουρά που παίζεται στην Κρήτη), το λαούτο, και το κρητικό μαντολίνο.
Μιχάλης Κουνάλης
Με την αισθητική σφραγίδα που οφείλει να έχει σήμερα ένας νέος με δημιουργικές ανησυχίες. Γράφει τραγούδια, παίζει Κρητικό μαντολίνο και τραγουδά κάνοντας τη μία επιτυχία μετά την άλλη.
Λουδοβίκος των Ανωγείων
Ένας σπουδαίος τραγουδοποιός με ειδικό βάρος. Οι ιστορίες που διηγείται έξω και μέσα από τα τραγούδια είναι παραμύθια που βασίζονται σε αλήθειες. Τα τραγούδια του αποτελούν εύσχημη πλοκή εγκεφαλικών και αισθησιακών καρπών.
Γιώργος Μανωλιούδης
Ένας στιβαρός τραγουδιστής από το χωριό Κάλυβος Μυλοποτάμου του Νομού Ρεθύμνης. Ξεκίνησε να παίζει λαούτο και να τραγουδά στα δεκαοκτώ του χρόνια. Σήμερα εκτός από καταξιωμένος τραγουδιστής ξεχωρίζει και ως συνθέτης και στιχουργός. Στον ελεύθερο χρόνο του κατασκευάζει μουσικά όργανα.
Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης
Θρυλικός μουσικός, δεξιοτέχνης του λαούτου και ευφάνταστος συνθέτης: από το Σπήλι Ρεθύμνου.
Πέτρος Μαρούλης
Γλεντά όλη την Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη. Νέος άνθρωπος που δίνει υπόσταση στον όρο γλεντιστής, με ήθος. Κατάγεται από τις Μαργαρίτες της επαρχίας Μυλοποτάμου.
Αντώνης Μαρτσάκης
Γνήσιος πρεσβευτής της αυθεντικής Χανιώτικης παράδοσης. Χωρίς αμφιβολία, ένας σπουδαίος βιολάτορας και τραγουδιστής με ατόφιο συναίσθημα και βαθιά ρίζα από την Κίσσαμο.
Αντώνης Παπαδάκης
Δεξιοτέχνης λαουτιέρης και συνθέτης τραγουδιών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Σοκαράς Ηρακλείου. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Βασίλης Σκουλάς, Μιχάλης Αλεφαντινός, Μιχάλης Πετσάκης, Αντώνης Μαρτσάκης, Μιχάλης Κουνάλης, Νικόλας Καράτζης και Νικόλας Μανιουδής.
Μίλτος Πασχαλίδης
Ο καλαματιανός Μιλτιάδης Πασχαλίδης βρέθηκε στην Κρήτη για σπουδές με την προοπτική τετραετίας και τελικά έμεινε να ζει εκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός έχει μια βαθιά βιωματική σχέση με την Κρήτη, τη μουσική της παράδοση και τους ανθρώπους της. Στην Κρήτη η ερασιτεχνική του ενασχόληση με τη μουσική έγινε σοβαρότερη, αρχικά με τον σχηματισμό των Νέαρχου Παράπλους και στη συνέχεια με τους Χαΐνηδες, των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος μαζί με τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη τους, Δημήτρη Αποστολάκη.
Πάρις Περυσινάκης
Από τους μαθητές του Μουντάκη που έλαμψαν. Παίζει υποδειγματικά λύρα και μαντολίνο. Γράφει τραγούδια, ενορχηστρώνει και επιμελείται δισκογραφικές παραγωγές. Ένας σύγχρονος βάρδος που συγκινεί και ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στη μελαγχολία και στη χαρά, ανάμεσα στις νέες ιδέες και στη διαχρονικότητα της παράδοσης.
Μιχάλης Πετσάκης
Νέος λαουτιέρης και τραγουδιστής που ξεχωρίζει για το ύφος και το ήθος του. Κι όπως χαρακτηριστικά δηλώνει: ‘‘Χίλιες φορές να γύριζα πίσω το χρόνο, πάλι το λαγούτο θα ήταν η επιλογή μου.’’
Δημήτρης Σγουρός
Έχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες στη διάσωση παλιών τραγουδιών και χορών της Κρήτης. Μια προσπάθεια που έχει βοηθήσει και έχει διδάξει νέους μουσικούς στην προσπάθεια τους να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν την γνήσια κρητική παράδοση. Ως λυράρης και τραγουδιστής δίνει άλλη διάσταση στην έμπνευση, ακολουθώντας δύσκολα μουσικά μονοπάτια τα οποία με απαράμιλλη δεξιοτεχνία τα εναρμονίζει με τους άγραφους κανόνες της Κρητικής παραδοσιακής μελοποιίας. Γεννήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου.
Γιώργος και Νίκος Στρατάκης
Kρατούν τα δικά τους κλειδιά από την “πόρτα” της Κρητικής Μουσικής. Ξεκινήσαν κι οι δυο τους εννέα και έντεκα χρονών αντίστοιχα. Ζυμώθηκαν αρχικά στα πανηγύρια του χωριού τους, τη Ροδιά Μαλεβυζίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Σήμερα ξεσηκώνουν το πολυπληθές κοινό τους, όπου κι αν παίξουν. Είτε στην Κρήτη είτε εκτός.
Ζαχαρίας Σπυριδάκης
Εκπληκτικός βιρτουόζος της Κρητικής λύρας με μοναδικό ηχόχρωμα και σόλι που μαγνητίζουν και ξεσηκώνουν. Μαθητής του Κώστα Μουντάκη συγκαταλέγεται σήμερα στις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής παράδοσης της Κρήτης. Έχει δώσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κι έχει συνεργαστεί µε κορυφαίους Έλληνες και ξένους συνθέτες.
Μιχάλης Τζουγανάκης
Δύο χρονών, πήρε στα χέρια του το λαγούτο του αδελφού του, κι από τότε, λες και δεν τ΄ άφησε ποτέ ! Ανήσυχος και ευρηματικός η μουσική του εξέλιξη είναι διαρκής…ο πρώτος λαουτιέρης που βγήκε μπροστά από τους λυράρηδες.
Χορεύει ο Λαογραφικός
Όμιλος Κουρήτες
Οι ”Κουρήτες” με πάνω από τριάντα χρόνια συνεπούς πορείας στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης, έχουν μεταφέρει τη χορευτική παράδοση της Μεγαλονήσου σ’ όλον τον κόσμο. Όπου κι αν χόρεψαν, προκάλεσαν ενθουσιώδεις αντιδράσεις, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, αδιάψευστη απόδειξη ότι οι χοροί της Κρήτης είναι μορφή Τέχνης που δεν γνωρίζει όρια και έχει τη δύναμη να ενώνει όλους τους ανθρώπους μέσα από τη ρυθμική της γλώσσα.
σε επιμέλεια:
Μανώλη Ν. Παττακού