* Προτάσεις παραστάσεων από την Κάτια Σωτηρίου
Το 2016 τελειώνει σε δυο ημέρες και τα περισσότερα θέατρα αργούν, αλλά η πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς οφείλει να είναι θεατρική, καθώς οι περισσότεροι θίασοι ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή από την Πρωτοχρονιά! Στο mytheatro επιλέξαμε 10 + 1 παραστάσεις που σας προτείνουμε για την πρώτη εβδομάδα του 2017. Πρόκειται για έργα που ξεχωρίζουν, λόγω θεματολογίας και ερμηνειών, που συγκινούν, προκαλούν και δίνουν τροφή για σκέψη!
Καλή Θεατρική Χρονιά!
Ήταν όλοι τους παιδιά μου του Άρθουρ Μίλερ στο Θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Γ. Μόσχου με τον Δ. Καταλειφό., την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, τον Κώστα Βασαρδάνη, το Δημήτρη Καραμπέτση, Γιώργο Βουρδαμή, Ευγενία Αποστόλο, Γιώργο Τζαβάρα και Ιωάννα Πιατά.
Μια σύγχρονη τραγωδία που έχει επίκεντρό της μια οικογένεια στη μεταπολεμική Αμερική. Μια οικογένεια που προάσπισε τον μικρόκοσμό της εις βάρος του κοινού καλού και ένας κοινωνικός περίγυρος που αποδέχεται πως αυτός είναι ο κανόνας της ζωής. Ο Μίλλερ μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας, που μας είναι τόσο οικεία και αναγνωρίσιμη, μας κάνει να αναρωτηθούμε για ζητήματα που σήμερα μας απασχολούν και πάλι όσο ποτέ. Και το κάνει με ένα θαυμαστό τρόπο, χωρίς ίχνος διδακτισμού, μέσα από ένα συναρπαστικό και βαθιά συγκινητικό έργο
1984 – Στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. ( ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΔΩ )
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου παρουσιάζει το διαχρονικό αριστούργημα του George Orwell, «1984», στο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου σε συνεργασία και πάλι με το Νίκο Κουρή και τον Αργύρη Πανταζάρα. Αυτό που καθιστά το 1984 μοναδικό, είναι ότι είναι διαρκώς μπροστά από την εποχή του, όχι απλώς επίκαιρο. Μετά από την έκδοση του, το 1949, ο τρόπος που αντιλαμβανόμστε τον κόσμο άλλαξε για πάντα. Γεννήθηκε ο όρος Οργουελικός για να περιγράψει συνθήκες κυβερνητικής -και όχι μόνο- παρέμβασης στην ζωή των πολιτών, καθεστώτα ανελευθερίας, διαρκούς παρακολούθησης, και συλλογής ιδιωτικών πληροφοριών, ελέγχου της σκέψης.
«Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο )
Ένα σύγχρονο σπονδυλωτό έργο με ιστορίες διαταραγμένων ερωτικών σχέσεων που συγκινεί, και σας προκαλεί να αναρωτηθείτε για την αγάπη. Ιδιαίτερα ξεχωριστός και ο θίασος, με τους Κλέωνα Γρηγοριάδη, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Χάρη Φραγκούλη και Κωνσταντίνα Τάκαλου
Λαμπεντούζα, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τον Αργύρη Ξάφη και την Χαρά-Μάτα Γιαννάτου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Η οικογένεια του Στέφανου είναι ψαράδες πάππου προς πάππου. Όμως στις αρχές του 21ου αιώνα η ψαριά του είναι πολύ διαφορετική. Δουλειά του είναι τώρα να περισυλλέγει σώματα μεταναστών από τα κρύα νερά της Μεσογείου. Πιο βόρεια, στις σκοτεινές γωνιές της Αγγλίας, η Ντενίζ, μια κινεζοεγγλέζα εργαζόμενη φοιτήτρια, πηγαίνει πόρτα πόρτα για να μαζέψει δόσεις καταναλωτικών δανείων για λογαριασμό μιας εισπρακτικής εταιρείας. Είναι μιγάδα, είναι διαφορετική και εισπράττει διακρίσεις από εκείνους που θέλουν να την ξεφορτωθούν.
Ρομπέρτο Τσούκο, σε σκηνοθεσία Άντζελα Μπρούσκου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
Το Roberto Zucco είναι το τελευταίο έργο του Bernard-Marie Κολτές. Εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός, το έργο αφηγείται την περιπλάνηση του Ιταλού κατά συρροή δολοφόνου Ρομπέρτο Σούκο λίγες ημέρες αφού δραπετεύει για πρώτη φορά από τη φυλακή, μέχρι το θάνατό του.
Είναι ένα έργο χειμαρρώδες, μεγάλου πλούτου εικόνων, υφασμένο με αναφορές περισσότερο ή λιγότερο προφανείς στην αρχαία τραγωδία, το Σαίξπηρ, τον Ρεμπό. Το έργο μας μεταφέρει σε έναν μυθικό ταξίδι που εξετάζει τη σχέση της κοινωνίας με τη βία. Περνά από τη βία την ποίηση σε μια ριπή, από το σκοτάδι στην ομορφιά, δημιουργώντας μια ενοχλητική αλλά συναρπαστική εικόνα. Με την ορμητική σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου, και εξαιρετικές ερμηνείες από τους Παρθενόπη Μπουζούρη, Κώστα Νικούλι, Στράτο Τζώρτζογλου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Άντζελα Μπρούσκου, Αντώνη Τσίλλερ, Αντρέα Αντωνιάδη
Βρώμικες Ιστορίες στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα
Σε σκηνοθεσία του Νίκου Δαφνή. Πρόκειται για μία ξεκαρδιστική σάτιρα του Barry Keefe, που βγάζει τη γλώσσα στη μεγαλοαστική τάξη (χωρίς όμως να χαρίζεται στο «προλεταριάτο») και σαρώνει κάθε σύστημα «εξουσίας» και «ηθικής», που απαξιώνει την εξουσία και ξεφτιλίζει την ηθική. Με τους Πελαγία Αγγελίδου, Γιώργο Γιαννακόπουλο, Νίκο Δαφνή, Ελένη Δαφνή,Κώστα Κλάδη, Νίκο Ντούπη, Κων/να Σαραντοπούλου και Πέτρο Τσαπαλιάρη
Η Αρρώστια Της Νιότης Του Φέρντιναντ Μπρούκνερ σε Σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου
Με το έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ “Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ”, ο Δημήτρης Λάλος μας συστήνει έναν κόσμο γεμάτο νεανικό πάθος και ερωτικό εκτροχιασμό, όπου τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας έχουν τον πρώτο λόγο. Μια παρέα φοιτητών Ιατρικής εξερευνά τα όριά της, φλερτάροντας με το θάνατο και την καταστροφή. Το ψυχογράφημα παρακολουθεί μια ομάδα νέων φοιτητών ιατρικής, που μέσα στην υπεροψία και στην απόγνωσή τους, προετοιμάζουν άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας. Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν
Το ψωμί της Νινευί των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη σε σκηνοθεσία: Δημήτρη Μυλωνά, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο Σταύρος Ζαλμάς και η Λήδα Πρωτοψάλτη, εξαιρετικό δίδυμο, ταξιδεύουν τους θεατές, εκεί όπου συναντώνται οι πρόσφυγες του χθες και του σήμερα και συγκινούν για να υποκλιθούν στο τέλος της παράστασης, στο μεγάλο χειροκρότημα των θεατών.
Το ψωμί της Νινευί, είναι ο κόσμος γύρω μας, είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο. Είναι το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ, να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα.
Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της, βρίσκουν τον τόπο τους, στο Φουαγιέ του ΔΘΠ.
Κατερίνα, στο Θέατρο Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να την συνοδεύει μουσικά επί σκηνής live. Στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης.
Αν δεν έχετε δει την παράσταση αυτή, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Για 12 μόνο παραστάσεις η Κατερίνα συνεχίζει έως 10 Ιανουαρίου 2017. Απλά.. σπεύσατε!
Φιλιώ Χαϊδεμένου σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου, στο Θέατρο Βεάκη
Η αιωνόβια Φιλιώ από την Μικρά Ασία διηγείται την ζωή της και μέσα από μουσικές, τραγούδια, έντονες σκηνές και λόγια που χαράσσονται στο μυαλό και την ψυχή. Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, συνέδραμαν ως εφόδια στον αγώνα της για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.
Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.
Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη Ζαχαρίας Καρούνης Χαρά Κεφαλά Αλέξανδρος Καλπακίδης Εμμανουέλα Χαραλάμπους Αλκιβιάδης Μαγγόνας
Η παράσταση πήρε παράτάση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου
Στη Σιωπή – Θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Πέτρου Αποστολόπουλου
Το έργο “Στη Σιωπή” είναι ένας συγκλονιστικός και λυτρωτικός μονόλογος, γραμμένος από τον ποιητή Δημήτρη Λέντζο, με την υπέροχη ερμηνεία του Πέτρου Αποστολόπουλου. Αγάπη, πόνος, μίσος, εκδίκηση, απόρριψη, προσβολή, ταπείνωση, ήττα. Εναλλάσσονται, συνυπάρχουν, παλεύουν μεταξύ τους.
Η παράσταση «Στη σιωπή», επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή Black Box του Επί Κολωνώ, και αποτελεί ένα από τα διαμάντια της θεατρικής Αθήνας.