Το θέατρο Αυλαία έχει υπάρξει ένας σημαντικός πυρήνας πολιτισμού και Τέχνης στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ένα σημείο αναφοράς για την καλλιτεχνική δημιουργίας και εξαιρετικά δυναμικός χώρος θεατρικής έκφρασης. Το θέατρο Αυλαία στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της ΧΑΝΘ (Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης) που θεωρείται σύμβολο για την πόλη.
Η ιστορία του θεάτρου Αυλαία
Το κτίριο της ΧΑΝΘ κατασκευάστηκε το 1924, και στα τέλη της δεκαετίας του 60 στεγάστηκε εκεί το θέατρο Αυλαία με ανοιχτή και κλειστή σκηνή. Η θερινή σκηνή σταμάτησε το 1990 λόγω εργασιών για την κατασκευή χώρου στάθμευσης. Οι πιο σημαντικές περίοδοι για το θέατρο ήταν οι δεκαετίες μεταξύ 1960 και 1980, καθώς εκείνο το διάστημα ανέβηκαν τα σημαντικότερα έργα του θεάτρου από τα πιο μεγάλα ονόματα του θεάτρου, μεταξύ των οποίων ο Χορν, η Λαμπέτη, ο Μινωτής, η Παξινού, ο Κατράκης, η Βουγιουκλάκη, ο Κωνσταντάρας κ.ά.
Το θέατρο Αυλαία έχει φιλοξενήσει παραγωγές του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του θεάτρου Τέχνης, της Πειραματικής σκηνής, αλλά και σημαντικά θεατρικά σχήματα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το 1995 σταμάτησε η λειτουργία του, γιατί ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής, που ολοκληρώθηκαν το 1997, χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το θέατρο λειτούργησε μέχρι το 2005, οπότε και καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Μετά από προσπάθειες και σημαντική συνεισφορά ιδιωτών και επιχειρηματιών της πόλης, αλλά και με τη βοήθεια εθνικών πόρων, το 2010 ξαναλειτούργησε, σε πείσμα των καιρών και της πεσιμιστικής διάθεσης της πόλης.
Η κατασκευή του κτιρίου, με τα τοξωτά ανοίγματα και τον τρούλο, καθώς και τις λεπτομέρειες που επιλέχθηκαν για να ταιριάζουν με τα βυζαντινά στοιχεία της πόλης κάνουν το θέατρο μια από τις πιο ιδιαίτερες θεατρικές σκηνές της χώρας.
Παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις, στο θέατρο Αυλαία στεγάζονται επίσης εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικές παραστάσεις, βραδιές λογοτεχνίας και ποίησης καθώς και σεμινάρια τέχνης και πολιτισμού. Στο τέλος μάλιστα των παιδικών παραστάσεων, υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στους χώρους της ΧΑΝΘ και τις συλλογές της.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Πλατεία ΧΑΝΘ, Κέντρο Τηλ. 2310-237700
[Ράδιο Σίτυ-Αυλαία-Βασιλικό Θέατρο]