fbpx

Θέατρο Νέου Κόσμου

Το Θέατρο Νέου Κόσμου είναι “παιδί” του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ο σκηνοθέτης ανακάλυψε την παλιά αποθήκη του ΦΙΞ το 1997, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του θιάσου.

Σ’ αυτόν το χώρο, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες της μετατροπής σε θέατρο, η παλιά αυλή ζωντάνεψε με το ανέβασμα της παράστασης «Ο Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου, με ατμοσφαιρικό ντεκόρ το ερειπωμένο σπιτάκι που έστεκε ακόμα εκεί.

Ραντεβού ΦΙΞ για θέατρο

Η πολιτιστική αξία του θεάτρου του Νέου Κόσμου ξεπερνά τα όρια της θεατρικής τέχνης. Η πρώτη ζυθαποθήκη του ΦΙΞ, χτισμένη στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αποτελεί διατηρητέο βιομηχανικό κτίσμα, μέρος της ζωντανής ιστορίας της Αθήνας. Οι αρχιτέκτονες Αντώνης Δαγκλίδης, Φούλη Ριζομάρκου, Δέσποινα Μαρίνου και ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Τζάλλας μαζί με τον μηχανολόγο-ηλεκτρολόγο Θανάση Σκαλτσά μετέτρεψαν το χώρο σε ένα λειτουργικό θέατρο. Στις αρχές του 1999 είχαν ήδη δημιουργηθεί οι δύο κύριες θεατρικές αίθουσες και το Δώμα, που χρησιμοποιείται για πρόβες και εκθέσεις.

Πριν καν αρχίσουν τα έργα της μετατροπής σε θεατρικό χώρο, η παλιά αυλή με το ερειπωμένο σπιτάκι αξιοποιήθηκαν για το ανέβασμα δύο παραστάσεων, το 1997: τον «Κοινό Λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου, και τη «Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ.

Το 1999 εγκαινιάζονται ο Πάνω και ο Κάτω χώρος του ήδη διαμορφωμένου θεάτρου Νέου Κόσμου με τις πρώτες παραστάσεις: «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στον Πάνω Χώρο και οι «Δύο Θεοί» του Λένου Χρηστίδη στον Κάτω Χώρο.

Εμιγκρέδες στον Νέο Κόσμο

Η πολιτιστική ευρύτητα του θεάτρου του Νέου Κόσμου έχει αποδειχθεί με έργα στα οποία συνέβαλαν μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα (Ένας στους δέκα, Εμιγκρέδες). Το ερειπωμένο σπιτάκι της αυλής, πριν τη μετατροπή, χρησίμεψε σαν χώρος έκθεσης, που φιλοξένησε τη φωτογραφική ματιά του Ηλία Μπουρνιώτη με αντικείμενο: «Κούρδοι πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Αν κάποτε έβγαινε σ’ αυτό το χώρο μια κλασική μπύρα που ένωνε ανθρώπους και παρέες, σήμερα, το Θέατρο Νέου Κόσμου συνεχίζει την ατμόσφαιρα μιας ενδιαφέρουσας συντροφιάς δίνοντας βήμα σε νέους σκηνοθέτες, συγγραφείς, σκηνογράφους και μουσικούς. Κι όλοι αυτοί οι νέοι δημιουργοί προσφέρουν το έργο τους όχι μόνο στο χώρο του θεάτρου του Νέου Κόσμου, αλλά και σε παιδιά που νοσηλεύονται σε ιδρύματα και νοσοκομεία.

Επικοινωνία ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα, Ελλάδα τηλ: (+30) 210 9212900 φαξ: (+30) 210 9212901

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr