Αλεξάνδρα Αιδίνη και Ιωάννα Παππά οι νικήτριες του βραβείου Μελίνα Μερκούρη
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το βραβείο Μελίνα Μερκούρη δίδεται σε δυο υποψήφιες.
Το δέκατο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για τη θεατρική σεζόν 2015 απονεμήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή που αποφάσισε να το λάβουν από κοινού στην Αλεξάνδρα Αϊδίνη για τον ρόλο της στο έργο «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, και στην Ιωάννα Παππά για τον ρόλο της στο έργο «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
Η Ιωάννα Παππά ευχαρίστησε την οικογένεια της, παραλαμβάνοντας το βραβείο της. “Επειδή η Πολυδούρη ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε να ερωτεύεται, ευχαριστώ τον Κωνσταντίνο, τον άνθρωπο που με συντροφεύει. Ευχαριστώ τον Κώστα Κουτσομύτη που με εμπιστεύτηκε πρώτος χωρίς να γνωρίζει τίποτα για μένα και τον Μηνά Χατζησάββα που θα θυμάμαι με πολλή αγάπη”.
Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη ευχαρίστησε την οικογένεια και τις συνυποψήφιές της, αλλά και τον σκηνοθέτη της “Μεγάλης Χίμαιρας” Δημήτρη Τάρλοου, αναφέρθηκε στη φράση του Μ. Καραγάτση, ζητώντας Ανοιχτά Σύνορα: “άλλος ο χρόνος στην άβυσσο της θάλασσας, άλλος στο πρόστυχο χώμα”, για να σχολιάσει: “Ζούμε σε πρόστυχο χώμα, όπου καταργούνται φράγματα και όρια, όρια ηθικά και αξιοπρέπειας, υψώνονται τείχη και συρματοπλέγματα”.
Η παρουσίαση και η επιμέλεια της βραδιάς, έγινε από τον Δημήτρη Λιγνάδη που δήλωσε πως “δεν είναι καιρός για φανφάρες, ειδικά μάλιστα μετά από μια τόσο δύσκολη και δυσάρεστη εβδομάδα για το θέατρο”. Ο ίδιος διάβασε αποσπάσματα από το πεζό κείμενο του Εμπειρίκου “Εις την Οδόν των Φιλελλήνων”.
Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά. Φέτος οι δυο νικήτριες θα την μοιραστούν: έξι μήνες η μια, έξι μήνες η άλλη. Πρώτη, κατόπιν κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του κοινού της εκδήλωσης, θα την φορέσει η Αλεξάνδρα Αϊδίνη.
Οι παλαιότερες νικήτριες της καρφίτσας, ηθοποιοί Μαρίνα Ασλάνογλου, Στεφανία Γουλιώτη και Μαρία Κίτσου τραγούδησαν με την συνοδεία του μουσικού Αντώνη Παπακωνσταντίνου τραγούδια της Μελίνας. Στο φινάλε της βραδιάς όλες οι παριστάμενες βραβευμένες ηθοποιοί τραγούδησαν το “Επτά τραγούδια θα σου πω”.
«Το βραβείο είναι κυρίως μια νεανική παρακαταθήκη για το μέλλον, λειτουργεί ως εφαλτήριο για τις νέες ηθοποιούς», σημείωσε ο κ.Λιγνάδης μιλώντας για την αξία της διάκρισης.
Το σενάριο της επέκτασης του χρονικού ορίου, άνω των πέντε ετών διαδρομής στο θέατρο, για την κατάκτηση του βραβείου, που τέθηκε πέρσι στο τραπέζι των συζητήσεων, έγινε φέτος πραγματικότητα. Προϋπόθεση για να αποσπάσουν οι ηθοποιοί την διάκριση δεν θα αποτελεί πλέον η πενταετής διαδρομή στη θεατρική σκηνή, αλλά και ηθοποιοί που έχουν διανύσει περισσότερα χρόνια καριέρας θα μπορούν να λάβουν το βραβείο.
Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).
Οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο ήταν:
H Αλεξάνδρα Αϊδίνη για το έργο “Η Μεγάλη Χίμαιρα” του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και του Θεάτρου Πορεία.
H Ηρώ Μπέζου για το έργο “Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει” αγνώστου συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2015, στο Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» και στη συνέχεια στο θέατρο Τέχνης (Υπόγειο).
H Κίττυ Παϊτατζόγλου για το έργο “Λίλιομ” του Φέρεντς Μόλναρ, σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα, και
H Ιωάννα Παππά για το έργο “Οδός Πολυδούρη” της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη , συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ, στα θέατρα Βασιλάκου και Θησείον.